От неделя условията за влизане в Черна гора на чужди граждани са затегнати заради епидемичната ситуация и при всички случаи е задължителен PCR тест не по-стар от 72 часа или бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, пише черногорският портал Vijesti.

Граждани на Черна гора и чужденци могат да влизат в страната през всички гранични пунктове с едно от двете доказателства от удостоверението - че лицето е напълно ваксинирано и че са изминали не повече от шест месеца от втората доза.

Приемът е възможен с доказателство, че лицето е било заразено с вируса, че са минали не по-малко от 10 дни и не са минали повече от 180 дни от положителен PCR тест или бърз антигенен тест.

И в двата случая лицето трябва да има или отрицателен PCR тест, който не е по-стар от 72 часа, или бърз антигенен, който не е по-стар от 48 часа. Това означава, че вече не може да се влезе в Черна гора само с отрицателен тест - уточниха от Министерството на здравеопазването на балканската република.

Влизането в страната без това доказателство е възможно, но със самоизолация от 10 дни, която може да бъде прекратена най-рано три дни след отрицателен PCR тест.

Превод и редакция: Юлиян Марков