Британският премиер Борис Джонсън инструктира министрите да изготвят "стабилни планове за извънредни ситуации“ във връзка с недостига на работна сила заради рекордния брой ежедневни инфекции с коронавирус, които биха могли да окажат сериозно влияние върху бизнеса през следващите седмици, пише британският вестник The Guardian

Офисът на кабинета потвърди, че въпреки ускорената програма за стимулиране, лидерите на публичния сектор са били помолени да се подготвят за най-лошия сценарий, при който до една четвърт от работниците няма да могат да отидат на работа поради високите нива на Covid-19 сред населението.

Офисът твърди, че досега смущенията, причинени от щама "Омикрон“, са били контролирани в "по-голямата част от публичния сектор“, но признава, че ръководителите в публичния сектор са били помолени да разработят "най-лошите сценарии“ при 10%, 20% и 25% отсъствие на работна сила, съобщи Press Association.

Стив Баркли, министър на кабинета, председателства "редовни срещи“ с министри, за да оцени как ще бъдат засегнати работната сила, веригите за доставки и училищата, заради разпространението на "Омикрон“ в цялата страна.

Офисът му призна, че бизнеса и обществените услуги може да се сблъскат с по-нататъшни смущения през следващите седмици и че Джонсън е възложил на министрите да тестват планове за извънредни ситуации и да проучат решения, които могат да подпомогнат съответните сектори при неблагоприятни сценарии, причинени от временно значително намалена работна сила.

Новината идва, след като Daily Telegraph съобщи, че насоките на правителството за работа от дома в Англия може да останат в сила през по-голямата част от януари.

Баркли каза: "Тъй като хората се връщат на работа след коледната ваканция, високите нива на предаване на "Омикрон“ означават, че бизнесът и обществените услуги ще се сблъскат с прекъсване през следващите седмици, особено поради отсъствие на персонал, по-голямо от нормалното.

Превод и редакция: Юлиян Марков