Силно заразният вариант на коронавируса "Омикрон“ изпраща рекорден брой деца в болницата, според последните данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), пише американският вестник The Hill.

За седмицата от 22 до 28 декември бе отчетен тревожен антирекорд по хоспитализации заради Covid-19 на деца до 17 години, показва проследяването на CDC. Повече от 370 деца в момента се хоспитализират дневно, което е 66% увеличение спрямо предходната седмица.

Лекарите нарекоха вълната от "Омикрон" "сърцераздирателна", казвайки пред Associated Press, че ниският брой ваксинации сред децата е тревожен.

"Миналата година беше достатъчно трудно, но сега знаете, че имате начин да предотвратите всичко това“, каза Пол Офит от Детската болница на Филаделфия пред AP.

Повече от 1000 деца са починали от COVID-19 от началото на пандемията. Междувременно само през последните няколко месеца десетки хиляди деца са били хоспитализирани.

От 1 август до 28 декември повече от 76 000 деца са били хоспитализирани с Covid-19. Вариантът “Oмикрон" беше открит за първи път в САЩ в началото на декември, a вече представлява 59 процента от всички случаи миналата седмица.

Американската педиатрична асоциация изчислява, че през последните две седмици е имало 5% увеличение на децата с положителен тест за Covid-19, като от 9 декември до 23 декември са регистрирани 368 515 случая.

Докато децата са по-малко склонни да развият тежки симптоми на Covid-19, отколкото възрастните, CDC предупреждава, че те все още могат да страдат от сериозни здравословни проблеми като мултисистемен възпалителен синдром, рядко заболяване, свързано с Covid-19, което води до възпаление на различни органи.

Деца на възраст от 5 до 11 години отговарят на условията за ваксината на Pfizer, която е доказано изключително ефективна за намаляване на сериозните заболявания, според доклад на CDC, публикуван в четвъртък.

Около 14 процента от децата на възраст от 5 до 11 години са напълно ваксинирани, докато 53 процента от тези на възраст от 12 до 17 години са завършили своята ваксинация.

Превод и редакция: Юлиян Марков