Всякакви допълнителни ограничения в Обединеното кралство поради разпространението на коронавирус трябва да се налагат само като последна мярка. Министърът на здравеопазването на Кралството Саджид Джавид заяви това в събота в статия за Daily Mail.

"Ограничаването на свободата ни трябва да бъде крайна мярка и британският народ с право очаква от нас да направим всичко по силите си, за да го предотвратим“, пише министърът.

Той добави също, че рязкото нарастване на пациентите с коронавирус е неизбежно през следващия месец, като предупреди, че пандемията далеч не е приключила. Според него Обединеното кралство влиза в 2022 г. с една от най-меките ограничителни мерки сред европейските страни.

"Трябва да си дадем най-добрия шанс да живеем рамо до рамо с вируса и да избягваме суровите мерки в бъдеще“, добави Джавид.

Ден преди това беше съобщено, че броят на новите случаи на коронавирусна инфекция, открити за 24 часа във Великобритания, достигна 189,8 хиляди, което е най-високата цифра от началото на пандемията. През изминалата седмица броят на заразените се е увеличил с 49% спрямо предходния седемдневен период.

Превод и редакция: Юлиян Марков