Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в петък в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди предстоящите контакти с Руската федерация. Както отбеляза след разговора пресслужбата на Държавния департамент, НАТО е готов за смислен диалог с Москва и в същото време е единен по въпроса за "сдържането на агресията срещу Украйна“, предава TACC.

"Държавният секретар Блинкен разговаря с генералния секретар на НАТО Столтенберг за предстоящото взаимодействие с Руската федерация в рамките на Съвета Русия-НАТО и диалога за стратегическа стабилност между САЩ и Руската федерация. Алиансът е готов за смислен диалог с Русия и в същото време е обединен по въпроса за ограничаване на по-нататъшната агресия срещу Украйна“, се казва в съобщението.

На 10 януари в Женева са планирани преговори между Руската федерация и САЩ зан поисканите от Русия гаранции за сигурност. Освен това на 12 януари ще се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари ще се проведат разговори между представители на Руската федерация и ОССЕ. На 17 декември руското министерство на външните работи публикува проект на споразумение със САЩ за гаранции за сигурност и споразумение за мерки за сигурност на Руската федерация и страните членки на НАТО. Те бяха предадени на помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид на 15 декември.

Превод и редакция: Юлиян Марков