Ирландия е поредната държава от ЕС, която съкрати периода на изолация за много хора, които се заразяват с Covid-19, тъй като рекордният брой заразени предизвиква опасения от осакатяващ недостиг на персонал в основните обществени услуги, както и в местата за търговия на дребно и в туристическия и ресторантския сектор, пише британският вестник The Guardian.

Испания, Португалия и Гърция намалиха времето за изолация тази седмица, докато други, като Германия и Франция, обмислят да направят това, а Италия намали карантината си за напълно ваксинирани хора, които влизат в контакт с някой, който е дал положителен тест.

Ходовете следват подобно решение на САЩ и отразяват ранни изследвания, които предполагат, че силно предаващият се вариант "Омикрон“, подхранващ последния скок на пандемията, обикновено причинява по-леко заболяване от по-ранните версии на вируса.

Въпреки това, огромният брой хора, които се заразяват – и по този начин трябва да се самоизолират или да се поставят под карантина, ако са в контакт с някой, който е дал положителен тест – заплашва да предизвика хаос в болниците и в обществения транспорт.

"Много случаи на "Омикрон“ ще бъдат асимптоматични“, каза Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, след като намали наполовина препоръчителното време за изолация за асимптоматични хора от десет на пет дни.

"Искаме да сме сигурни, че има механизъм, чрез който можем безопасно да продължим да поддържаме функционирането на обществото, като същевременно следваме науката.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) съкрати в сряда 10-дневния период на самоизолация за ваксинирани и неваксинирани хора в Англия, които са дали положителен тест за коронавирус, от 10 дни на седем, ако получат отрицателен резултат от тестовете за страничен поток.

Световната здравна организация описа решенията за съкращаване на периодите на изолация и карантина като част от деликатен баланс между контролирането на предаването на вируса и поддържането и функционирането на националните икономики.

Ирландското правителство в петък намали периода на изолация на седем от десет дни за хора, които са дали положителен тест, но са получили бустерна ваксина или са били заразени през предходните три месеца.

Испания, където броят на заразените се е увеличил пет пъти за един месец, съкрати периода на изолация за хора с положителен тест на седем дни от десет в сряда след среща между здравния министър Каролина Дариас и регионалните здравни ръководители.

Карантинният период за близки контакти на хора с положителен тест също беше намален на седем дни. Премиерът Педро Санчес каза, че страната трябва да постигне "баланс“ между общественото здраве, психичното здраве и икономическия растеж.

Португалия последва примера в четвъртък, съкращавайки задължителния период на изолация за хора, които имат положителен тест, но са безсимптомни, от десет дни на седем, след като здравните експерти призоваха правителството да преосмисли стратегията на фона на опасенията, че страната може да се парализира.

Гърция намали допълнително периода на изолация за пациенти с коронавирус на пет дни от десет, след като страната постави четвърти пореден ежедневен рекорд за нови инфекции. "Данните, които имаме от "Омикрон“, са обнадеждаващи“, каза здравният министър Танос Плеврис.

Членове на обществеността, които влязат в контакт с потвърден случай на Covid-19, ще трябва да се поставят под карантина за пет дни и след това да преминат тест, но няма да се изисква карантина за тези, които вече са получили бустерна ваксина.

Германският Der Spiegel съобщи тази седмица, че министърът на здравеопазването Карл Лаутербах подкрепя съкращаването на периодите на карантина на фона на опасенията, че страната скоро ще бъде блокирана, като се има предвид колко хора трябва да се самоизолират превантивно.

Превод и редакция: Юлиян Марков