В четвъртък се проведе телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия. Този път инициатор беше Владимир Путин - обикновено преди Джо Байдън се обаждаше пръв, пише украинското издание “Страна“ в материал, представен без редакторска намеса.

Предмет на разговора бяха Украйна и предложенията на Русия за деескалация с НАТО. Изданието анализира разговора на двамата президенти.

Позиция на САЩ

Първо, Белият дом издаде кратко съобщение. В него се казва, че Русия трябва "да спре нахлуването“ в Украйна, в противен случай от САЩ ще последва "решителен отговор“. Но след това Байдън приветства предстоящите преговори през януари и каза, че е необходима деескалация.

По-късно даде брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Тя конкретизира много точки. Според нея Байдън е очертал два сценария на Путин.

"Единият е дипломатически път, водещ до деескалация на ситуацията, а другият е път, който е по-фокусиран върху сдържането, включително сериозни разходи и последици, ако Русия реши да продължи инвазията си в Украйна. Те включват икономически мерки, увеличаване на броя на силите на НАТО в съюзническите страни, както и допълнителна помощ за Украйна, която да й позволи да продължи да защитава себе си и своята територия“, каза Псаки..

С други думи, Америка няма да се бие за Украйна, което за пореден път беше потвърдено от Байдън с думите "да се защитава сама“.

Американците, в унисон с руснаците, обявиха, че предстоящите преговори през януари трябва да бъдат ориентирани към резултатите. Но Байдън каза, че ще обсъди всички ключови моменти със своите съюзници - към което Путин, според Белия дом, се отнася с разбиране.

По-нататък са били засегнати предложенията на Русия към САЩ и НАТО. "И двамата лидери признаха, че има области, в които могат да постигнат значителен напредък, както и области, в които вероятно е невъзможно да се постигне споразумение. Предстоящите преговори ще определят по-точно контурите на всяка от тези категории", каза Псаки.

Има още десет дни за изясняване на тези въпроси преди началото на преговорите по същество. През това време страните ще свършат подготвителна работа, съобщиха от администрацията на Байдън.

Очевидно това е била основната цел на сегашния разговор на президентите – да се определи кръгът от въпроси, които преди всичко ще бъдат обсъдени между Русия и САЩ в Женева. Поне това предположение има много по-практично значение, отколкото поредните заплахи за санкции или напомняне за "червените линии“.

Псаки също потвърди това: "Основната цел на разговора беше да се даде един вид тон и да се определи същността на предстоящите дипломатически срещи“. И да се определи какви въпроси ще се разглеждат на различни платформи за преговори: между Русия и САЩ и между Москва и НАТО и ОССЕ.

Характерно е, че въпросите и по трите писти бяха разпределени от Путин и Байдън. Тоест ролята на американците тук, въпреки уверенията за консултации със съюзниците, ще бъде ключова.

Позицията на Кремъл

Путин също така казва, че настоящият разговор е в подготовка за януарските преговори относно предложенията на Русия.

"Резултатът от съвместната работа трябва да бъдат твърди правни гаранции, които изключват разширяването на НАТО на изток и разполагането на застрашаващи оръжейни системи в непосредствена близост до руските граници“, каза Кремъл.

Байдън, според руската страна, е казал в този контекст, че "Вашингтон няма намерения да разгръща нападателни ударни оръжия на територията на Украйна.

Русия потвърди, че Байдън е заплашил със санкции, ако ситуацията около Украйна ескалира. На което Путин "дава изчерпателен отговор“, че "това би било сериозна грешка, заплашваща на практика с пълен разрив на руско-американските отношения“.

Освен официалното прессъобщение, обяснения за разговора даде помощникът на Путин Юрий Ушаков. Той уточни, че преговорите не може да продължат дълго.

"Преговорите за гаранции не трябва да се превръщат в бърборене, ние не чакаме самия процес, а резултатите, ще изчакаме 2-3 рунда и тогава ще направим изводи“, каза Ушаков.

Освен това Путин, каза той, е казал на Байдън, че Русия ще се държи така, както ще се държат Съединените щати по въпросите на сигурността на своите граници. Американският президент пък каза на руския, че не трябва да се допуска ядрена война, която "не може да бъде спечелена“.

Важен момент – преките преговори с американците в Женева се смятат за ключови в Русия. Съдейки по тоналността никой не очаква особена конструктивност от консултациите с НАТО и ОССЕ.

Пет извода

1. Целта на този разговор е да се проведе дипломатическа подготовка за предстоящите преговори през януари. Те трябва да се съсредоточат върху теми, които имат перспективи. И трябва да се разпредели това, което ще се обсъжда между американците и руснаците директно, и това, което ще се обсъжда чрез НАТО и ОССЕ.

2. Сред най-реалистичните теми вече е възможно да се отдели отказът за разполагане на ударни оръжия в Украйна, както заяви Байдън според версията на руската страна. Очевидно този въпрос ще бъде един от ключовите на преговорите през януари.

3. Много важен момент е диалогът за санкциите при нападение срещу Украйна.

Байдън каза, че в случай на инвазия те ще наложат икономически ограничения на Русия и ще започнат да увеличават групировката на НАТО близо до нейните граници. Но отговорът на Путин е характерен: Кремъл заплаши САЩ с прекъсване на отношенията.

4. В същото време диалогът все още не е отхвърлен. САЩ потвърдиха, че в руските предложения има приемливи точки, които ще бъдат обсъдени в преговорите. Може да се предположи, че ако наистина има напредък в тази посока, заплахата от ескалация рязко ще намалее.

5. Този път страните не казаха нищо за Минските споразумения - въпреки че на предишната среща тази тема беше една от основните. Но това едва ли означава, че въпросът за уреждането в Донбас е поставен на пауза. Спирането на усилията на САЩ тук би било очевиден сигнал за Москва, че американците наистина не са готови за разведряване. И това би обезсмислило останалите преговори.

Превод и редакция: Юлиян Марков