Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън разговаряха в петък вечерта в продължение на 50 минути по телефона. В разговора, организиран по искане на Путин, лидерите обсъдиха дневния ред както на двустранните преговори между Руската федерация и САЩ, насрочени за 10-13 януари, така и на контактите на Москва с НАТО и ОССЕ, пише руският вестник “Независимая газета“.

Агенция Reuters, позовавайки се на високопоставен служител на американската администрация, каза, че Путин и Байдън "са видели области за напредък в предстоящите дипломатически преговори, както и области, в които споразумението може да е невъзможно". По-специално Вашингтон не промени мнението си, че решенията за присъединяване към НАТО трябва да се вземат от "самите суверенни страни, след консултация с Алианса, а не някой друг".

Според събеседника на агенцията тонът на разговора между двамата лидери е бил сериозен, а самият разговор смислен. "Съединените щати ще продължат да наблюдават много внимателно натрупването на руски военни по границата с Украйна и движението на тези войски“, добави източникът.

В изявлението на Кремъл, разпространено след разговора на президентите, се отбелязва, че "руската страна е дала изчерпателен отговор на варианта, споменат отново от Джо Байдън, за приемане на "мащабни“ санкции срещу Русия в случай на ескалация на ситуацията около Украйна." "По-специално се казва, че това би било сериозна грешка, всъщност заплашваща с пълно прекъсване на руско-американските отношения“, се подчертава в документа.

В същото време в руското изявление се отбелязва, че по време на разговора Байдън е подчертал, че "Вашингтон няма намерения да разгръща нападателни ударни оръжия на територията на Украйна“. Въпреки че в изявлението на Белия дом след преговорите не се споменава подобно обещание.

Прессекретарят на президента на САЩ Джен Псаки отбеляза, че Байдън е призовал Русия да деескалира напрежението с Украйна. "Той обясни, че Съединените щати, техните съюзници и партньори ще дадат решителен отговор, ако Русия отново нахлуе в Украйна“, каза Псаки. От думите й следва, че Байдън е изразил пред Путин условие за постигане на напредък на януарските преговори: "Президентът Байдън потвърди, че значителен напредък в тези диалози може да се случи само в условия на деескалация, а не на ескалация“.

Представител на Белия дом, говорейки пред репортери при условие на анонимност, добави към изявлението на Псаки, че Байдън също е говорил за укрепване на източния фланг на НАТО и за подпомагане на Украйна. Байдън е очертал два пътя, включително дипломация, каза той. "Другият път е този, който е по-скоро за сдържане, включително сериозни разходи и последици, ако Русия реши да продължи инвазията си в Украйна. Тези възможности включват мерки, които ефективно ще откъснат Русия от световната икономическа и финансова система.

На свой ред помощникът на руския президент Юрий Ушаков каза по време на подобен брифинг, че разговорът на президентите се е оказал сериозен. Според него Путин е казал на Байдън, че преговорите за руските гаранции за сигурност "не трябва да се израждат в бърборене“ и че Москва очаква конкретни резултати от тях и то бързо. "Да видим как ще вървят преговорите – ден-два, три рунда. Тогава ще направим изводи“, цитира Ушаков РИА Новости.

Той не разкри конкретните планове на Москва за Украйна, но говори за кубинската ракетна криза, когато САЩ заплашиха с военни действия в отговор на разполагането на съветски ракети в Куба. "Нашият президент подчерта, че в тази ситуация - доста сложна - ще се държим по начина, по който биха се държали Съединените щати, ако нападателните оръжия бяха разположени близо до американските граници", каза той.

Президентите говориха за втори път в рамките на един месец. На 7 декември те разговаряха два часа чрез видеоконферентна връзка. Тогава Байдън предупреди Путин, че Западът ще предприеме "строги икономически и други мерки", ако Русия нахлуе в Украйна. В отговор Путин поиска гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток. На Запад исканията на Русия бяха възприети като неприемлив ултиматум.

Превод и редакция: Юлиян Марков