След среднощния разговор между президентите на Русия и САЩ не станаха известни много подробности, но това, което стана ясно е достатъчно, за да добави малко оптимизъм към настоящата ситуация, заяви заместник-председателят на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачов, цитиран от “Российская газета“.

"И за да стане разбираем оптимизмът, предлагам да погледнем на случилото се през очите на песимиста, който винаги е готов за най-лошото," заявява Косачов.

"В крайна сметка можеше разговорът просто да не се проведе. Например, позовавайки се на факта, че "първо трябва да се срещнат експертите“... Но имаше разговор и той се оказа добре подготвен и от двете страни, а следователно и по същество.

Възможно беше също така графикът за предстоящото обсъждане на известните руски предложения да бъде сведен от американците само до удобния за тях формат на НАТО на 12 януари, без руско-американски преговори на 10 януари и консултации в рамките на ОССЕ на 13 януари. Не, президентите се споразумяха за сложната последователност от 10-12-13 (януари), а това също е много важно.

И накрая, в хода на среднощния разговор, Байдън теоретично вече можеше да идентифицира онези части от руските предложения, които Вашингтон по принцип отказва дори да обсъжда. Това не е така, дневният ред остава общообхватен. Това, разбира се, не предрешава изхода от преговорите, но не ги обезсмисля априори. Освен това бяха направени много важни изявления за Украйна (на първо място, отказът от разполагане на нападателни ударни оръжия).

Като цяло, ако използваме новогодишната терминология, чашата за шампанско е по-вероятно наполовина пълна, отколкото наполовина празна. И остава надеждата, че 2021 г. ще остане в историята като кулминацията на всички лоши неща, които биха могли да се случат - поне в сферата на сигурността. Това, което следва, ще бъде по-добро. А там виждаме, ще победим коронавируса с общи усилия.

Така че пожелавам на всички хубави празници и всичко най-добро с настъпващата Нова 2022 година! Специално за преговарящите на 10 януари, защото до 12 и 13 много (макар и не всичко, разбира се!) вече ще бъде предрешено," завършва Косачов.

Превод и редакция: Юлиян Марков