Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън ще продължат диалога след Нова година, като точната дата на следващата среща на лидерите ще зависи от ситуацията в преговорите за сигурността. Това каза пред репортери помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков след телефонния разговор между президентите, предава ТАСС.

"Президентите, което е много важно, се съгласиха диалогът да продължи след Нова година“, каза Ушаков.

По думите му, настоящият разговор "беше добър, градивен, откровен“, както и делови и смислен. "Струва ми се, че това създава не лош, дори повече, добър фон за началото на преговорите [между Руската федерация и Съединените щати] в Женева на 9-10 януари“, каза помощникът на руския лидер. Като цяло преговорите ще се проведат по три направления - след консултациите в Женева това ще са контактите в Брюксел по линията Русия-НАТО на 12 януари и във Виена по линията Русия-ОССЕ на 13 януари.

"Страните ще се отнасят сериозно към двустранните разговори. И процесът на преговорите в Женева ще върви под личния надзор и контрол на двамата президенти“, каза Ушаков, като подчерта, че лидерите са се "разбрали да поддържат телефонен контакт“ по този въпрос. .

Ушаков отбеляза, че освен консултациите в Женева, президентите ще "следят и преговорите по другите линии“. "И ако е необходимо, те ще общуват помежду си и ще дават своите ценни инструкции на преговарящите екипи. Съвсем естествено е, че беше постигнато такова споразумение. Но кога точно, в кой ден [следващият] разговор [на Путин и Байдън] ще се проведе, не знам и никой не знае, това ще зависи от ситуацията“, обясни Ушаков.

Според него, ако се наложи разговор на президентско ниво веднага след 10 януари, "напълно е възможно президентите да се съгласят да организират този разговор“. "Ако не, то след някое друго време. Но основното е, че беше договорено да се поддържа близък контакт по този въпрос между президентите“, каза представителят на Кремъл.

"Диалогът ще продължи през администрацията, което ще тласне преговорния процес, който ще се проведе по три направления (в Женева, Брюксел и Виена – ТАСС)“, каза помощникът на руския президент.

"Президентът Путин каза, че ние отдаваме голямо значение на тези преговори, но преговорите не трябва да се превръщат в бърборене. Затова, на първо място, ние не чакаме самия преговорен процес, а чакаме конкретни резултати в съответствие с нашите опасения, изразени включително на хартия“, каза Ушаков.

Говорейки за времето колко дълго могат да продължат консултациите, говорителят на Кремъл отбеляза, че руската страна "ще разгледа как ще продължат преговорите, ще разгледа един, два, три рунда и ще направи заключения по-нататък“.

Ушаков отбеляза, че Кремъл смята за важно да продължи диалога между Москва и Вашингтон, а президентът Байдън от своя страна обеща, че ще бъде така.

"Той (Байдън), разбира се, каза, че Съединените щати ще се консултират, ще се консултират отблизо със своите съюзници по време на преговорния процес [с Руската федерация]. Ние казахме, че, разбира се, третираме това с разбиране, но е важно Москва и Вашингтон да продължат откровения двустранен диалог“, каза Ушаков.

Той заяви, че с думи за важността на диалога "Байдън потвърди, че ще изгради своя собствена линия в бъдеще“ с Москва.

Кремъл е доволен от телефонния контакт между президентите на Руската федерация и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, като цяло фокусът на разговора беше конструктивен, подчерта Ушаков.

"По принцип сме доволни от контакта, от проведените разговори, защото бяха откровени, смислени и конкретни. Мога да кажа, че като цяло фокусът на този разговор беше доста конструктивен“, каза Ушаков. Той потвърди съобщението от американска страна, че разговорът е продължил 50 минути.

Говорителят на Кремъл добави, че президентите са били добре подготвени за разговора и той се е оказал "наистина сериозен, въпреки че е съвсем естествено лидерите се поздравиха взаимно за новогодишните празници и си пожелаха успех на руския и американския народ“. "Но специално бих искал да подчертая, че това не беше някакъв чисто новогодишен разговор, някакво коледно събиране. Бих казал, че точно един ден преди Нова година се състоя една наистина важна акция, в която изиграха своята роля нашият и американският президенти“, заключи той.

"Важно е, че американската страна демонстрира желание да разбере логиката и същността на руските опасения, които бяха изложени в <...> два документа, които, както знаете, бяха предадени във Вашингтон и централата на НАТО“, посочи още Ушаков.

Отговаряйки на въпроса дали е възможно да се каже, че президентите са постигнали напредък в постигането на компромис, помощникът на руския лидер отбеляза, че "все още не е ясно какво е компромис“. "За нас, естествено, преговорният процес означава, че ще вземем предвид някои съображения на американската страна или като цяло на нашите партньори сред западните страни. Това е същината на нашата позиция, ние ще се стремим към това“, обобщи Ушаков.

Превод и редакция: Иван Христов