Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин в четвъртък размениха предупреждения относно Украйна, но предадоха известен оптимизъм, че дипломатическите преговори през януари могат да облекчат натрупалото се напрежение, информира Reuters.

В 50-минутен разговор, вторият за този месец, Байдън каза, че иска Русия да намали натрупването на военни сили близо до Украйна, докато Путин каза, че санкциите, с които заплашват Вашингтон и съюзниците, могат да доведат до скъсване на връзките. Разговорът беше поискан от Путин.

"Президентът Байдън повтори, че съществен напредък в тези диалози може да се случи само в деескалирана среда, а не на ескалация“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Помощникът на Кремъл Юрий Ушаков каза, че разговорът създава "добър фон“ за бъдещи преговори.

Обменът на лидерите постави основата за ангажиране на по-ниско ниво между страните, включително среща за сигурност на САЩ и Русия на 9-10 януари, последвана от сесия Русия-НАТО на 12 януари и по-широка конференция, включваща Москва, Вашингтон и други европейски държави, насрочени за 13 януари.

Въпреки разговорите за дипломация, тонът на разговора беше описан от официални лица и от двете страни като "сериозен“. И нито една от двете страни не посочи подробно значителен напредък към резолюция или очертанията на каквато и да е сделка.

От своя страна Байдън повтори заплахата си за безпрецедентни санкции, ако Русия избере да нахлуе в Украйна.

"Байдън изложи два пътя“, включително дипломация и възпиране, както и"сериозни разходи и последици“, каза висш служител на администрацията.

"И двамата лидери признаха, че има вероятност да има области, в които можем да постигнем значителен напредък, както и области, в които споразуменията може да са невъзможни, и че предстоящите преговори ще определят по-точно контурите на всяка от тези категории“.

Помощниците казаха, че възможностите включват мерки, които ефективно биха откъснали Русия от глобалната финансова система, като същевременно допълнително въоръжат НАТО.

Ушаков каза, че Путин "незабавно е отговорил“, че всякакви санкции сега или по-късно "могат да доведат до пълно скъсване на връзките между нашите страни“. Той добави: "Нашият президент също така спомена, че ще бъде грешка, която нашите потомци ще видят като огромна грешка“.

Кремъл каза, че Байдън изглежда е съгласен с твърдението на Путин, че Москва се нуждае от някои гаранции за сигурност от Запада, както и че той е казал, че Съединените щати не възнамеряват да разполагат нападателни оръжия в Украйна.

Говорител на Белия дом не отговори веднага на искане за коментар относно съобщението на Кремъл за забележките на Байдън.

Путин сравнява сегашното напрежение с кубинската ракетна криза от ерата на Студената война през 1962 г. Вашингтон разглежда много от исканията му, включително ограниченията за разширяване на НАТО, като неприемливи.

Превод и редакция: Иван Христов