Руският президент Владимир Путин в предстоящия телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън може да го предупреди за недопустимостта на провокативни действия, включително от страна на Украйна, преди насрочените за 10 януари консултации в Женева относно руските предложения за правно закрепени гаранции за сигурност. Това мнение изрази пред ТАСС в четвъртък Андрей Бистрицки, председател на управителния съвет на Фондациятa за Mеждународния дискусионен клуб "Валдай“.

Анализаторът обърна внимание на "сериозния информационен ентусиазъм", предшестващ разговора на президентите. "Може би преди началото на тези общи разговори през януари руският лидер иска да очертае ясно детайлите на своята позиция. Може би, за да предупреди по чист, интелектуален и безпристрастен начин за недопустимостта на всякакви противоречиви, провокативни действия от страна на Украйна, особено от страна на Украйна в навечерието на преговорите, които биха могли сериозно да усложнят хода им“, каза Бистрицки.

Според него инициативата на Путин за телефонен разговор с Байдън може да е свързана и с необходимостта от "ясно дефиниране на границите" на предстоящите преговори през януари. "Това е необходимо, за да могат нашите партньори в тези преговори до 10 януари да разберат какво си струва да се направи и за какво си струва да се говори“, обясни специалистът.

В същото време събеседникът на агенцията не вижда проблем в доста напрегнатите срокове на подготовката за преговори за гаранции за сигурност. "Понякога просто трябва ясно да разберете какво искате. Много често важните неща не отнемат много време, просто трябва да приемете някои неща и да продължите да действате", обобщи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков