Докато бързо разпространяващият се вариант на коронавирус "Омикрон“ бушува из Западна Европа, служители и експерти в слабо ваксинираната Източна Европа очакват експлозия на случаите на Covid-19 след празниците в голяма част от региона, обобщава Associated Press.

Много страни в Източна Европа едва наскоро излязоха от инфекциозни вълни, които поставиха под катастрофално напрежение системите за здравеопазване, и някои от тези страни достигнаха едни от най-високите нива на смъртност от пандемията в световен мащаб.

Сега, след като "Омикрон“ вече е потвърден в целия регион и зимните празници донасят повече събирания в общността и международни пътувания, служителите на общественото здравеопазване прогнозират рязко нарастване на случаите през следващите седмици.

Адриана Пистол, директор на Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести в Румъния, предупреди в сряда, че страната може да види пик от 25 000 нови случая дневно по време на очакваната следваща вълна. Румъния е втората най-слабо ваксинирана страна членка на Европейския съюз.

Отбелязвайки, че приблизително 60% от хората в Румъния на възраст над 65 години или живеещи с хронични заболявания остават неваксинирани, Пистол каза: "Дори ако щамът "Омикрон“ няма същото ниво на тежест, … здравната система така или иначе ще бъде претоварена и ще достигне нивата от октомври тази година."

Огромни са опашките от хора по румънските граници преди Коледа, когато стотици хиляди граждани се стичат у дома, много от тях от Запада. Правителството започна да изисква от пътниците да попълват формуляри за локация на пътници от 20 декември, за да подпомогнат проследяването на инфекциите, но Пистол каза, че много от тях не са ги попълнили.

Само 40% от населението на Румъния от около 19 милиона е напълно ваксинирано срещу Covid-19. Въпреки че се счита, че усилващите дози са необходими за осигуряване на адекватна защита срещу "Омикрон“. Пистол отбеляза, че три четвърти от напълно ваксинираните лица в страната все още не са получили бустерна доза.

Недофинансираната система за обществено здравеопазване на Румъния се намираше на ръба на колапс преди няколко месеца, по време на последния взрив от случаи на вируси в страната. Болничните морги не можеха да приемат повече трупове, а някои пациенти бяха прехвърлени в чужбина за лечение, тъй като интензивните отделения за Covid-19 бяха запълнени до краен предел.

Изтощеният медицински персонал наблюдава с ужас страни с висок процент на ваксиниране като Франция, Италия и Обединеното кралство, съобщаващи за рекордни случаи на разпространение на "Омикрон" през последните дни.

"Много е ясно, че петата вълна вероятно ще ни удари през януари“, каза Драгош Захария, лекар по първична медицинска помощ в Института по пневмология "Мариус Наста“ в Букурещ. "Ние просто се надяваме, че ще има по-малко смъртни случаи, по-малко тежки случаи и по-малко хоспитализация.

Съседна България е най-слабо ваксинираната членка на ЕС, като едва 32% от възрастните са получили пълна ваксинация. Тук също имаше смъртоносна есенна епидемия, но въпреки това ваксинацията продължи с бавни темпове. Правителствените данни показват, че само 255 000 бустерни дози са били приложени в страната със седем милиона души.

"Епидемиолозите прогнозират, че пета вълна ще удари България в края на януари и вероятно по-тежко през февруари“, каза пред Associated Press Мария Шаркова, специалист по обществено здравеопазване в Пловдив. "Празниците ще донесат “Oмикрон" в България и вероятно ще имат отрицателно въздействие върху епидемиологичната ситуация.

В Балканския регион на Европа, Босна и Херцеговина, Словения, Сърбия и Хърватия са потвърдили случаи на "Омикрон“, но досега не са затегнали ограниченията за контролиране на разпространението на варианта.

Сръбските власти решиха тази седмица да разрешат планираните концерти на открито да продължат в навечерието на Нова година. Експертите се противопоставиха на този ход и призоваха да се изискват пропуски за статус на Covid-19 за 24 часа поради опасения за разпространението на "Омикрон“.

"Наясно сме, че значителна част от нашите граждани ще се завърнат у дома от Европейския съюз за почивка, както и ... чуждестранни гости, посещаващи нашите ски курорти“, каза Горан Черкез, помощник-министър на здравеопазването в по-големия от двата силно автономни региона на Босна. . "Но се надяваме, че ще издържим това, което ни предстои."

Чехия, която има население от 10,7 милиона, е сред най-тежко засегнатите от пандемията европейски страни и в момента регистрира около 6000 нови случая на ден. Министерството на здравеопазването на страната оцени в сряда, че вариантът "Омикрон“ в момента представлява около 10% от всички нови случаи и до 10 януари може да бъде 25%.

Някои експерти предупреждават да не се утешават от предварителни проучвания, които предполагат, че вариантът "Омикрон“ причинява по-леки случаи на Covid-19.

Мирча Илиеску, румънски лекар по човешка еволюционна генетика в университета в Кеймбридж, казва, че дори и това да е така, в Румъния все още "има много хора, податливи на хоспитализация“.

"Можем само да предположим, че много случаи, които се предават сега, са "Омикрон“, тъй като се предават много по-бързо в сравнение с "Делта“, каза той. "Ако други страни сега се приближават към това този щам да доминира, ние трябва да стигнем там след няколко седмици.

Превод и редакция: Юлиян Марков