Бустерна доза от ваксината на Johnson & Johnson осигурява до 85 процента защита срещу хоспитализация с варианта "Омикрон“, установи проучване от Република Южна Африка, пише британският вестник The Times.

Ваксината, известна още като ваксината J&J или Janssen, доставя пълната първична доза с една инжекция, а не с две. След това може да се приложи бустер чрез втора ваксинация.

Препаратът на J&J беше одобрен за употреба във Великобритания през май и Великобритания осигури 20 милиона дози, но всички те бяха дарени на развиващите се страни.

Възможността за извършване на ваксинация с една доза и по-малко строгите изисквания за съхранение при ниски температури правят J&J особено подходяща за програми за ваксинация в развиващите се страни.

Екип от Южноафриканския съвет за медицински изследвания (SAMRC) разгледа резултатите от 69 000 здравни работници, които са получили тази ваксина през периода, в който "Омикрон“ е доминиращ.

"Когато се прилага бустерна доза шест до девет месеца след първична единична доза, ефективността на ваксината се увеличава с течение на времето от 63 процента на 0-13 дни, до 84 процента на 14-27 дни и 85 процента на 1-2 месеца след подсилване “, се казва в изявление на Johnson & Johnson.

Моделирането от Imperial College London прогнозира, че бустерна доза на Pfizer ще осигури между 80,1 и 85,9 процента намаляване на риска от хоспитализация от "Омикрон“ в рамките на два месеца след удара. Отделно проучване в Южна Африка установи, че две дози Pfizer водят до 70 процента намаляване на риска от хоспитализация, но не разглежда повишената защита, осигурена от трета или бустерна доза.

Новото проучване, което все още не е рецензирано от партньори, установи, че използването на ваксината J&J като бустерна за хора, които са имали две дози Pfizer като основна ваксинация, води до 41-кратно увеличение на неутрализиращите антитела и петкратно увеличение в Т-клетките убийци на CD8, които унищожават заразените клетки.

Бустерът с ваксината на Pfizer генерира 17-кратно увеличение на антителата и 1,4-кратно увеличение на CD8 Т клетките след четири седмици.

"Тези данни са важни и са обнадеждаващи“, каза пред CNN Дан Баруш от медицинския център Beth Israel Deaconess в Бостън. "Те показват, че всички ваксини срещу Covid-19 могат да предпазят хората от тежки заболявания и смърт, дори от варианта "Омикрон“ с всичките му мутации. Това има значително глобално значение, което надхвърля J&J и надхвърля Южна Африка.

Линда Гейл-Бекер, заместник-директор на центъра за ХИВ "Дезмънд Туту“, която ръководи проучването, каза пред Financial Times: "Това е голяма работа. Бяхме много разтревожени, че такъв мутирал вариант като "Омикрон“ ще направи сегашните ни ваксини неефективни. Това са ранни данни, но все пак са много успокояващи, че нашите ваксини издържат целта, за която са създадени - за защита срещу тежки заболявания и смърт."

Гленда Грей, президент на SAMRC, каза: "Дори преди да вземем предвид повишената инфекциозност на "Омикрон“, трябва да помним, че здравните работници на първа линия са изложени на значително повишен риск да бъдат засегнати от Covid-19 на първо място .

"Затова сме доволни да видим, че подсилването с ваксината на Johnson & Johnson осигурява силна защита в предизвикателна среда в реалния свят, където има повишен риск от излагане – не само на Covid-19, но и на силно предавания вариант "Омикрон“."

Превод и редакция: Юлиян Марков