Екипът на украинския президент Владимир Зеленски смята, че партньорите на Киев са непоследователни по газопровода "Северен поток 2". Това каза съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк в интервю за киевското издание "Факти“.

Подоляк каза, че екипът на Зеленски, наред с други неща, се притеснява от "непоследователността на външните партньори“. "Един от примерите, а има много от тях, е "Северен поток-2“, който значително укрепи глобалната позиция на Руската федерация“, като даде пример за такава "непоследователност“.

Сред другите въпроси, които засегна кабинета на украинския лидер, са конфликтът в Донбас и проблема със сигурността като цяло, свързвайки го с Русия. "Безспорно, тревожат ни ключови предизвикателства. Първото е все още незавършената война, неопределеността с позицията на Русия по отношение на глобалните пазари, тоест европейската сигурност като цяло." Като други проблеми той посочи "енергийните монополи в страната“ и "изкривяването на медийното пространство“. По-специално Подоляк се оплаква, че украинските медии "не поставят положителен дневен ред“, който според него би отразявал "това, с което Украйна може да се гордее стратегически“.

Отговаряйки на въпроса дали украинците са започнали да живеят по-добре през изминалата година, Подоляк каза, че "хората са подложени на силен негативен медиен натиск, поради което не са обективни при оценката на нивото си на качество на живот“. "За съжаление, общата нервозна ситуация, създадена от този натиск, не дава на хората усещането, че всичко в страната е стабилно и трябва да продължим напред“, каза той. В същото време той се опита да увери, че екипът на Зеленски контролира всички процеси. "Разбираме накъде върви държавата стратегически“, казва той.

Превод и редакция: Юлиян Марков