Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че разговорът между Владимир Путин и държавния глава на САЩ Джо Байдън няма да съдържа публична част. По думите му, е бил необходим нов разговор, за да се изяснят позициите на страните в навечерието на междудържавните преговори за сигурност, насрочени за началото на януари. Обаждането ще се проведе по инициатива на Владимир Путин, пише руското издание "Коммерсанть“.

Телефонният разговор между президентите ще започне днес, 30 декември, в 22:30 ч. българско време. "Инициативата беше на Путин, времето е съвсем нормално предвид разликата във времето. Ето защо тук няма проблеми, знаете, че късното време никога не е било проблем за руския президент, особено след като той понякога все още е много активен по това време“, каза Дмитрий Песков по време на пресконференция.

Той подчерта, че този път говорим за обикновен телефонен разговор без публична част. "Това е продължение на дискусията, която започна на видеоконферентната връзка, плюс обсъждане на редица актуални въпроси, свързани с преговорите, които ще се проведат“, добави Песков.

Прессекретарят обясни необходимостта от нов разговор между президентите с важността на предстоящите преговори между Русия, САЩ и НАТО. "Това е много сложна субстанция. Въпросите, които са на дневен ред, след последния разговор руската страна, както обеща президентът Путин, е формулирала своята позиция, която е изложена в двата проектодокумента, които бяха представени на вниманието както на Вашингтон, така и на редица европейски столици“, каза Песков.

Превод и редакция: Иван Христов