Анкара би могла да има позитивен принос за отношенията между Москва и НАТО, ако подкрепи предложенията на Русия за предоставяне на гаранции за сигурност. Това заяви на брифинг в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Подкрепата на последните руски предложения за гаранции за сигурност може да бъде реален принос за подобряване на отношенията между Русия и НАТО“, каза тя, коментирайки изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара е готова да даде положителен принос за отношенията между Русия и НАТО .

"Решени сме да поддържаме контакт с нашите турски партньори в интерес на създаване на необходимата политическа и дипломатическа атмосфера и насърчаване на диалога по въпросите на сигурността в евроатлантическото пространство“, добави дипломатът.

Чавушоглу каза в понеделник, че Турция ще продължи да се опитва да даде положителен принос за разрешаването на ситуацията в отношенията между Русия и НАТО. Според него Анкара отдава голямо значение на предстоящата среща на върха Русия-НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов