Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман ще водят преговори за сигурността в Женева на 10 януари, съобщи руското външно министерство в четвъртък на фона на нарастващото напрежение около Украйна, предава Reuters.

След това Русия трябва да проведе разговори с НАТО в Брюксел на 12 януари, преди по-широка среща, включваща Русия, САЩ и други европейски страни на 13 януари, която руското външно министерство каза, че ще се проведе във Виена.

Русия разтревожи западните страни, като натрупа десетки хиляди войници близо до границата си с Украйна през последните два месеца, припомня британската агенция. Москва отрича да е планирала да атакува Украйна и казва, че има право да движи войските си на собствена земя, както намери за добре.

Москва, притеснена от това, което според нея е превъоръжаването на Украйна от страна на Запада, заяви, че иска правно обвързващи гаранции от военния алианс на НАТО за неговото неразширяване на изток и неразполагане на опасни за Русия оръжия, отбелязва още Reuters.

"По време на разговорите ще търсим твърди правни гаранции за сигурността на Русия от страна на САЩ, а именно, че НАТО няма да се движи на изток и че оръжейни системи, заплашващи Русия, няма да бъдат разположени близо до нашите граници“, каза Мария Захарова, говорител на руското външно министерство на брифинг в четвъртък.

В преговорите на 13 януари ще участва базираната във Виена Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която включва Съединените щати и техните съюзници от НАТО, както и Русия, Украйна и други бивши съветски държави.

Руският президент Владимир Путин и неговият колега от САЩ Джо Байдън трябва да проведат телефонен разговор в 22:30 в четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов