Заместник-канцлерът, министър на икономиката и опазването на климата на Федерална република Германия Роберт Хабек не изключи налагането на санкции срещу Северен поток 2 в случай на военен конфликт между Русия и Украйна, като същевременно подчерта, че правителството не възнамерява да се намесва в процеса на одобрение на проекта. Това заяви той в ефира на телевизионния канал ZDF, откъси от който агенция DPA цитира в четвъртък.

"Ние сме правова държава и разрешенията се издават в съответствие със закона. Политиците трябва да се съсредоточат върху политическата сфера“, каза Хабек. Въпреки това той твърди, "в светлината на ситуацията в Източна Украйна и натрупването на руската армия там, [може да се наложи] да се вземе политическо решение какви санкции да се наложат при определени обстоятелства, ако се стигне до горещ конфликт отново“.

Вицеканцлерът приветства планираните двустранни преговори между Москва и Вашингтон за Украйна на 10 януари. "Ако Съединените щати и Русия говорят помежду си, това е само добре“, каза той. В същото време Хабек призова Европа да "използва собствените си формати, собствените си шансове“ за диалог с Руската федерация. Сред тях той посочи Нормандския формат и Съвета Русия-НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов