Броят на заразените с COVID-19 във Великобритания достигна рекордните 183 037 души, съобщава вестник The Times, като припомня, че предходният антирекорд от над 129 хил. инфектирани бе регистриран по-рано тази седмица.

Само за последните осем дни дневният брой на заразените с коронавирус надхвърли 100 хил. души седем пъти. През изминалата седмица броят на заразените се е увеличил с 41,4% спрямо предходния седемдневен период. Общият брой на заразените от началото на пандемията в кралството се приближи до 12,6 милиона.

Статистиката включва данни за последните пет дни за Северна Ирландия, които не бяха налични поради Коледните празници. В периода в Ълстър са регистрирани почти 23 хил. случая на предаване на инфекция. В Англия инфекцията е откривана при 138,3 хил. души дневно, в Шотландия - при 15,9 хил., в Уелс - при 5,9 хил.

Броят на починалите от коронавирусна инфекция на е 57. За сравнение: предния ден бяха съобщени 18 смъртни случая, а по-рано около 143.

Въпреки тревожните данни министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън призова хората да излязат и празнуват Нова година, но отговорно – като си направят тестове преди и след събиранията. В страната обаче има сериозен недостиг на тестове, а фармацевтите се оплакаха от "огромен“ проблем с доставките им. Правителството ще се опита да достави още милиони тестове на аптеките през следващите 48 часа.

Превод и редакция: Тереза Герова