Телефонният разговор между лидерите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин е насрочен за 23:30 часа българско време, става ясно от графика на американския президент, разпространен от Белия дом, предава TACC.

"Президентът [Байдън] ще проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, за да обсъди редица теми, включително предстоящото дипломатическо взаимодействие с Руската федерация“, се казва в документа. Подчертава се, че разговорът ще се проведе в затворен режим за пресата.

В сряда говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом (SNB) Емили Хорн каза, че Байдън очаква да проведе телефонен разговор с Путин в четвъртък и възнамерява да обсъди редица теми, включително предстоящи дипломатически контакти с Руската федерация. Лидерът на Белия дом иска да проведе разговор с Путин, "защото вярва, че по отношение на Русия нищо не може да замени директния диалог между лидерите“, обясни Хорн.

Дмитрий Песков, говорител на руския лидер, потвърди пред ТАСС, че е договорено провеждането на разговор между двамата лидери – втори за последния месец.

Превод и редакция: Тереза Герова