Газопроводът "Северен поток 2“ е напълно готов за експлоатация. Това обяви изпълнителният директор на руския енергиен гигант "Газпром“ Алексей Милер по време на среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, пише вестник "Ведомости“.

"Днес, в 12:58 часа московско време, "Газпром“ завърши пълненето на второто разклонение на газопровода "Северен поток 2“ с природен газ. И сега и първата, и втората нишка на тръбопровода са напълно готови за експлоатация“, увери Милер в ефира на телевизионния канал "Россия 24“.

По думите на Путин стартирането на доставките на газ по този маршрут ще окаже влияние върху цените на синьото гориво в Европа.

"Сега, разбира се, всичко зависи от нашите партньори, потребители в Европа, във Федералната република Германия. Веднага щом решат да започнат работа, големи допълнителни обеми руски газ веднага ще започнат да постъпват към Европа“, каза Путин.

На 16 ноември Федералната мрежова агенция на Германия обяви временното спиране на сертифицирането на оператора на газопровода Nord Stream 2 AG. Обяснявайки решението си, регулаторът се позова на германското законодателство, според което операторът може да бъде сертифициран, само когато е "организиран в правна форма в съответствие с германското законодателство“. Официален Берлин поясни, че докато централата на Nord Stream 2 AG се намира в град Цуг, Швейцария, следователно, за да управлява частта от газопровода, разположена на германска територия, операторът трябва да създаде дъщерно дружество в страната.

"Северен поток 2“ е с капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно и преминава от Русия към Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки балтийските държави, Полша и Украйна. Последните, заедно със САЩ, се противопоставят на газопровода, наричайки го "политически“ проект. Русия, от друга страна, многократно е подчертавала неговия търговски характер.

Превод и редакция: Тереза Герова