Представители на САЩ и Русия ще се срещнат за двустранен "стратегически диалог за сигурността“ през януари, точно преди няколко по-широки срещи, които ще включват европейските съюзници, желаещи да възпрепятстват по-широка война между Русия и Украйна, докато Кремъл настоява за спиране на експанзията на НАТО, пише Washington Examiner.

"Опитвахме се да обединим алианса зад две направления: сдържане и дипломация“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс във вторник. "Ние сме обединени, като алианс на НАТО, относно последствията, пред които Русия ще бъде изправена, ако нахлуе в Украйна. Но ние също така сме единни в нашата готовност да се ангажираме с принципна дипломация с Русия“.

Тази среща на 10 януари може да предвещава облекчаване на геополитическия натиск, натрупан през последните месеци, докато руските сили се струпват около украинските граници. Но това също така поставя европейските служители в позицията да очакват актуална информация за резултатите от среща, която може да засегне тяхната сигурност – макар и такава, която ще бъде последвана от свикване на съвета НАТО-Русия на 12 януари и на 13 януари асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Европейците ще бъдат [на срещата] на 12 януари ... но все пак срещата между САЩ и Русия редизвиква учудване“, каза европейски служител.

Екипът на президента Джо Байдън обеща, че ще откаже да обсъжда "европейската сигурност без европейци в стаята“, както се изрази висш служител на администрацията на 17 декември, а форматът на преговорите има символично значение за всички страни.

"Руснаците не се интересуват от същността на срещата (освен ако Западът не направи немислимо омиротворение)“, каза европейският служител. "Основната им цел е да проведат двустранна среща със САЩ относно европейската сигурност и да ескалират украинския въпрос до такова ниво, така че Западът да забави процеса на интеграция на Украйна“.

Прайс се опита да успокои всяко възникващо безпокойство по този въпрос - въпреки предстоящата двустранна дискусия.

"Принципът е неприкосновен — нищо за тях, без тях“, каза той пред репортери по време на телефонен брифинг в Държавния департамент. "Разбира се, това е канал, който съществува от известно време. Това е двустранен канал с Руската федерация за обсъждане на въпроси на стратегическата стабилност — въпроси, които са от голямо значение за Съединените щати, но също така и от голямо значение за нашите съюзници от НАТО. И така, в хода на воденето на преговорите за стратегическа стабилност, ние винаги сме информирали напълно и задълбочено нашите съюзници след факта, за да изясним какво точно се стремим да постигнем“.

Двама висши руски служители побързаха да определят "двустранните руско-американски консултации“ като стъпка в преговорния процес между бившите съперници от Студената война.

"Днес ние съсредоточаваме усилията си върху постигането на максимална ефективност при отстояването на тази политическа линия, отстояването на нашите интереси и отхвърлянето на едностранните отстъпки, които не се коренят в баланса на интересите“, каза руският външен министър Сергей Лавров във вторник. "Това е духът, който ни ръководи, когато се подготвяме за преговорите, предимно със Съединените щати“.

Прайс подчерта, че последвалите срещи на НАТО и ОССЕ ще демонстрират, "че Съединените щати са обединени с нашите съюзници от НАТО, с нашите украински партньори, както и с нашите по-широки европейски съюзници и партньори“. И той определи диалога от 10 януари като обикновено упражнение в подготовката за тези разговори.

"Нашата задача във всичко това е да определим къде може да има някакъв потенциал за диалог и дискусия и някои области, които заслужават тази дискусия – отново заедно с нашите съюзници и партньори“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов