Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън се противопостави на призивите на учени, здравни специалисти и депутати от собствената му партия, които настояха той да се опита да противодейства на кризата с персонала в Националната здравна служба (NHS), като съкрати периода на самоизолация заради коронавирус на пет дни, пише британският вестник The Times.

Ръководителите на здравните служби предупредиха, че отсъствията на персонала, причинени от изискването за изолация за седем дни след положителен тест, рискуват да причинят по-голям проблем от броя на пациентите с COVID-19, приети в болници.

Учени, здравни специалисти, както и депутати от Консервативната партия призоваха правителството в Лондон да копира модела САЩ, които съкратиха периода на самоизолация на пет дни. Миналата седмица правителството на Джонсън го намали от десет на седем дни, припомня изданието.

Смята се, че до 800 000 души са в изолация, което причинява широко разпространени смущения в обществените услуги от събирането на кофите за боклук до железопътните услуги и бизнеса като цяло в страната.

В понеделник американският Център за контрол и превенция на заболяванията реши да намалят наполовина периода на самоизолация за безсимптомни американци, които имат положителен тест за COVID-19, от десет на пет дни.

Джонсън обаче не е склонен да съкращава още повече периода на изолация, преди да има повече доказателства за въздействието на преминаването от десет на седем дни.

Клоуи Смит, държавен министър за хората с увреждания, коментира: "Разбирам този аргумент, оценявам, че например Америка гледа на това в момента. Едва наскоро съкратихме периода на самоизолация от десет на седем дни. Направихме това по лекарски съвет. Искаме да видим какво се случва. Нямаме текущи планове за нова промяна“.

Броят на хората, които са изолация, расте, с друг дневен рекорд от 117 093 случая в Англия вчера. Уелс регистрира 12 378 нови инфекции, добавяйки новия дневен рекорд в Обединеното кралство от 129 471 души, въпреки че Шотландия и Северна Ирландия все още не са съобщили своите цифри.

Има опасения, че училищата ще се сблъскат с хаотично начало на годината следващата седмица, ако процентът на заразяване продължи да расте.

Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия, каза, че периодът на изолация във Великобритания ще трябва да бъде намален допълнително. Той каза, че COVID-19 ще стане "на практика просто още една причина за обикновената настинка“. "Ще трябва да оставим хората, които са позитивни, да продължат нормалния си живот, както биха направили с всяка друга настинка".

"Мисля, че целият въпрос за това колко дълго ще можем да позволим на хората да се самоизолират, ако са положителни, ще трябва да бъде обсъден сравнително скоро, защото мисля, че това е болест, която няма да изчезне“, допълни професорът.

Сър Джон Бел, професор по медицина в Оксфордския университет, на свой ред заяви, че ще подкрепи петдневната изолация при условие, че хората дадат нов отрицателен тест. Бързите тестове бяха "по-добър начин да се измери дали да позволяваме на хората да се върнат в общността“, отколкото произволните периоди на изолация, убеден е Бел.

Превод и редакция: Тереза Герова