Германското правителство планира да предостави най-малко 75 милиона дози ваксина срещу коронавирус на бедните страни през 2022 г. – при това без това да е в ущърб на кампания за имунизация на собственото й население. Това заяви министърът на икономическото сътрудничество и развитие на Германия Свеня Шулце в интервюпред редакционната асоциация RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Тя обясни, че предварително поставената цел на Германия за предоставяне на 100 милиона дози ваксина срещу коронавирус на бедните страни през 2021 г. е изпълнена. "Ние обаче не трябва да се задоволяваме с вече постигнатото. Догодина планираме допълнително да прехвърлим поне 75 милиона дози“, обяви Шулце.

В същото време министърът увери, че тази инициатива няма да бъде осъществена в ущърб на кампанията за ваксинация на германските граждани. "Съгласни сме, че ще постигнем и двете: осигуряване на [препарати] на собственото ни население и това на по-бедните страни“, подчерта тя. "Никой в тази страна [Германия] не трябва да се тревожи, че няма да получи необходимата ваксина, защото подкрепяме други страни“, обобщи Шулце. В същото време тя отбеляза, че е важно не само да се предоставят ваксини на международния механизъм COVAX, но и да се оказва помощ с логистика.

Освен това Шулце се противопостави на отказа от патенти за препаратите срещу коронавирус. "Като бивш министър на науката (на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия) считам патентната защита като основа за успешни изследвания и разработки“, заяви министърът. "Бих била отворена за това. Въпреки това, производственият процес на съвременните ваксини е толкова технически сложен, че спирането на [на патентите] няма да донесе никаква полза“, продължи тя. В този контекст министърът уточни, че рамковите условия също са се променили: през 2022 г. в света ще има много повече производствен капацитет, отколкото през 2021 г.

Най-ефективният начин за осигуряване на справедлив достъп до лекарства, според Шулце, е да се работи с производителите на ваксини срещу коронавирус. Германия например подпомага обучението на специалисти за производството на лекарство, разработено от германската компания BioNTech и нейния американски партньор Pfizer в Руанда. "Такова сътрудничество е необходимо и за подготовка за бъдещи пандемии“, заключи Шулце.

В началото на септември, на среща на здравните министри от Г-20 в Рим, тогавашният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан обяви, че Берлин ще предостави 100 милиона дози ваксина срещу коронавирус на бедните страни през 2021 г.

По този начин страната ще допринесе за глобалната борба срещу пандемията. От началото на пандемията около 281,5 милиона души са били заразени с коронавирус в света, над 5,4 милиона са починали.

Превод и редакция: Тереза Герова