Броят на случаите на хоспитализация на деца с коронавирусна инфекция в САЩ се е увеличил през последната седмица с 48,2% спрямо предходния седемдневен период и е средно 305 души на ден. Това съобщи телевизионният канал CNN, позовавайки се на данни от Федералния център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ.

Рязкото увеличение - само с 10,7% по-ниско от пиковите показатели от края на август - началото на септември, когато средно на ден в болница постъпваха по 342 деца с коронавирус, се дължи на бързото разпространение на по-инфекциозния нов щам на COVID-19 – "Омикрон“. Например в Ню Йорк, според CDC, броят на хоспитализациите за деца се е увеличил пет пъти през текущия месец, докато във Вашингтон почти се е удвоил и лекарите очакват дори по-нататъшен ръст.

Стенли Спинър, главен лекар и вицепредседател на Центъра за спешна медицинска помощ за деца в Тексас, заяви пред телевизията: "Мисля, че ще видим, че тези числа продължават да нарастват до нива, невиждани досега“. Той предположи, че по време на Новогодишните празници ще се увеличи броят на заразените, а с него и този на хоспитализациите.

За подобен сценарий, както съобщава каналът, лекарите в други щати вече се подготвят. Те прогнозират, че януари ще бъде много труден месец за разпространението на COVID-19. "Предстоят ни много "интересни“ няколко седмици: през коледните празници децата ще общуват много <...> и след това ще ги изпратим на училище. Всички чакат и се чудят как ще свърши всичко“, обясни директорът пред отдела за инфекциозни болести към детската болница в Кливланд, Охайо, Клаудия Хойен.

Както Спинър посочи, докато броят на хоспитализациите при възрастни нараства относително бавно, при децата това се случва бързо. "Това, разбира се, ни притеснява, особено за тези, които са под пет години и които не са ваксинирани, както и за тези, които са над пет години, но които все още не са напълно ваксинирани или все още не са ваксинирани изобщо“, каза той.

Превод и редакция: Тереза Герова