Европа отново преминава през нарастване на случаите на Covid-19, а Euronews прави обзор на мерките, които се предприемат на континента. В някои части увеличението се усложнява от появата на новия вариант Омикрон, открит за първи път в Южна Африка.

Някои държави са предприели стъпки, насочени към неваксинираните, докато в няколко страни също се разгръщат програми за ваксиниране на малки деца.

Както съобщи СЗО в сряда, 57% от новите случаи на Covid-19 по света и 53% от смъртните случаи са в Европа. Според последните данни на Our World In Data, 69% от 447-те милиона жители на Европейския съюз са ваксинирани.

Франция

Във вторник (28 декември) беше постигнат нов рекорд със 179 807 нови инфекции, съобщени през предходните 24 часа - прагът от 100 000 дневни случаи беше прекрачен за първи път едва на 25 декември.

Това дойде ден, след като премиерът Жан Кастекс обяви, че периодът между ваксините е намален на три месеца за бустерната доза. Събиранията също са ограничени до 2000 души на закрито и 5000 на открито. На кафенета и барове е разрешено да обслужват само седящи клиенти за три седмици, считано от 3 януари.

"Забраняваме концертите на място, а консумацията на храна и напитки ще бъде забранена във всички кина, театри, спортни съоръжения и обществен транспорт, включително пътувания на дълги разстояния“, обясни френският премиер.

Мерките включват и повторно въвеждане на дистанционната работа "когато е възможно“, с минимум три дни в седмицата, заяви Castex.

Публичните новогодишни събития като фойерверките в Париж вече бяха отменени, а нощните клубове бяха затворени четири седмици по-рано.

Цифрите накараха френското правителство да преразгледа плановете си за пропуск за COVID, който евентуално би могъл да ограничи достъпа за неваксинираните, независимо дали са имали отрицателен тест или не.

Правителството ускори графика си за трансформиране на своя "здравен пропуск“ във "ваксинационен паспорт“, който ще е нужен за достъп до барове, ресторанти, както и места за отдих и култура на неваксинирани хора, независимо дали имат отрицателен тест или не . Очаква се законодателите да одобрят мярката в началото на новата година, като пускането й е насрочено за средата на януари.

Правителството също така одобри инжекции за COVID-19 за деца на възраст от 5 до 11 години.

От 15 януари всички възрастни ще се нуждаят от бустер най-малко седем месеца след като са били напълно ваксинирани, за да запазят паспортите си. От средата на декември хората над 65-годишна възраст ще се нуждаят от такъв, за да удължат здравните си карти.

А от 30 януари всички болногледачи и пожарникари във Франция ще трябва да получат трета доза.

Според последните данни на Our World in Data, Франция е ваксинирала напълно 49,2 милиона души, или 73% от цялото население на страната.

Италия

Италия допълнително затегна ограниченията си в четвъртък (23 декември), като забрани на неваксинираните достъп до обществени места и наложи носенето на маски на открито.

Новогодишните празненства на открито са забранени, а нощните клубове ще бъдат затворени до 31 януари.

През последните 24 часа в четвъртък беше постигнат дневен рекорд от близо 44 600 нови случая, както и 168 смъртни случая.

Страната вече изисква от неваксинираните граждани на ЕС да се поставят под карантина за пет дни, ако влизат в страната, докато ваксинираните посетители от страни от ЕС трябва да получат отрицателен тест в рамките на 24 часа след пристигането.

Италианското правителство на 6 декември наложи нови правила за тези, които не са ваксинирани с издаването на "супер“ здравен пропуск.

Само хора с доказателство за ваксинация или излекувани от COVID-19 могат да се хранят в ресторанти на закрито, да ходят на кино или да посещават спортни събития. Правителството разшири задължителната ваксинация до училищния персонал, правоприлагащите органи, военните и всеки, който работи в здравни заведения.

Според последните данни на Our World in Data, в Италия са ваксинирани напълно 44,6 милиона души, или 74,9% от цялото население на страната.

Испания

Актуализирайки данните за пандемията за първи път от четири дни, здравните власти в Испания съобщиха за 214 619 нови случая късно в понеделник (27 декември), което доведе 14-дневния национален брой случаи до рекордно ниво на пандемията от 1206 нови инфекции на 100 000 жители.

В разгара на януарския скок, който досега беше този, който зарази повечето хора в Испания, този показател нарасна до 900.

Мадрид отново ще направи носенето на маски на открито задължително, като премиерът ще приеме закон с указ.

Страната отчете рекордно високи инфекции с COVID-19 заради Омикрон, обясняват здравните власти.

Премиерът Педро Санчес също предложи да разположи въоръжените сили, за да помогне на регионите да засилят ваксинациите. Санчес каза, че е насочен към 80 процента от възрастовата група 60-69 години, които да получат бустерни ваксини до края на следващата седмица, наред с други цели.

Властите в Каталуния, един от най-гъсто населените региони на страната, обявиха в понеделник, че връщат ограничения, които включват полицейски час от 1 часа сутринта, затваряне на нощния живот и ограничения на капацитета. Мерките ще влязат в сила в четвъртък вечерта след одобрение от Върховния съд на Каталуния. Те ще продължат за първоначален период от 15 дни.

То ще засегне всички градове с над 10 000 жители, където заболеваемостта надвишава 250 случая на 100 000 население за период от седем дни, което в момента е всички.

Няколко региона също така въведоха по-строги мерки за неваксинираните преди коледния сезон, разширявайки използването на сертификата за COVID-19 за влизане на обществени места като барове и ресторанти. Мнозина протестираха срещу новоналожените здравни пропуски.

Според последните данни на Our World In Data, 37,9 милиона души в страната са напълно ваксинирани, или 79,9% от населението.

Великобритания

20-ият кръг на Висшата лига беше съкратен до седем мача, когато срещата между Евертън и Нюкасъл беше отложен във вторник поради натрупване на случаи на COVID-19 и контузии в отбора на Нюкасъл.

Британското правителство досега се противопоставяше на налагането на нови ограничения преди празниците, въпреки че продължава да се бори с голямото нарастване на случаите на COVID-19, движени от по-вирулентния вариант Омикрон.

В понеделник (27 декември) министърът на здравеопазването Саджид Джавид каза, че няма да има повече ограничения в Англия през 2021 г. Джавид помоли хората да "останат предпазливи“ и да се въздържат от публични новогодишни празненства.

Междувременно Шотландия, Уелс и Северна Ирландия въведоха допълнителни ограничения за развлекателните дейности и излизането в кръчми и кафенета. Това включва разширяване на правилата за социално дистанциране и допълнителни ограничения на размера на събиранията.

Кметът на Лондон Садик Хан обяви в понеделник, че традиционните новогодишни празници в британската столица са отменени.

Според последните данни на Our World In Data, 47,3 милиона души във Великобритания са напълно ваксинирани, или 70,3% от населението на страната.

Гърция

Коледните концерти и други събития бяха отменени в Гърция поради нови ограничения, обявени в четвъртък, които включват задължително носене на маска на открито и всички обществени зони.

Входящите пътници също ще трябва да направят последващи тестове за COVID-19 на втория и четвъртия ден след пристигането си.

Ограниченията ще влязат в сила в петък, тъй като страната се подготвя за очакваното въздействие на варианта на коронавирус Омикрон, като общественото здравеопазване вече е под натиск и повече от 90% от капацитета на интензивните отделения вече е запълнен.

"Поради голямото количество коледна активност и условията на пренаселване, които създава, задължителното използване на маски е напълно оправдано“, каза министърът на здравеопазването Танос Плеврис по време на предаване на живо на мерките, които ще останат в сила най-малко до 3 януари.

Други мерки, които ще се прилагат от 3 януари, включват задължителното използване на високозащитни или двойни маски, наложени в супермаркетите и в градския транспорт.

Местата за забавление ще се затварят в полунощ, капацитетът ще бъде намален до 10 процента на футболните стадиони, дистанционната работа и промените в графика ще бъдат разширени в публичния сектор, а посещенията в старчески домове ще бъдат разрешени само за хора с отрицателен резултат от PCR тест, съобщи Плеврис в понеделник (27 декември)

Въз основа на данните за назначаването на ваксини, Плеврис каза, че обхватът на ваксинирането на възрастни скоро ще нарасне до 80 процента. Близо 30 процента от населението на Гърция вече е получило повторна инжекция.

Междувременно той потвърди, че тази година няма да има допълнителни ограничения.

По-рано през декември гръцките власти одобриха ваксинирането на деца на възраст от 5 до 11 години на фона на нарастването на инфекциите.

Експлозията в случаите също така накара гръцките законодатели да одобрят задължителна ваксина срещу COVID-19 за хора над 60 години в отговор на скока на случаите.

Ако не получат ваксината до 16 януари, те рискуват да бъдат глобени със 100 евро за всеки месец, в който остават неваксинирани.

Според последните данни на Our World In Data, 6,96 милиона души в Гърция са напълно ваксинирани, или 64,9% от населението на страната.

Германия

Германия ще ограничи частните събирания до десет души и ще затвори нощните клубове преди новата година, тъй като страната е изправена пред "масивна пета вълна“ на COVID-19 поради Омикрон.

Големи събития като футболни мачове ще се провеждат без публика като част от новите ограничения, които ще влязат в сила на 28 декември.

Вече въведените ограничения са насочени главно към неваксинираните, като наред с други неща се изисква доказателство за ваксинация или възстановяване, за да влезете в несъществени магазини. От неделя на туристите от Обединеното кралство е забранено влизането в Германия.

Националният център за контрол на заболяванията в страната, Институтът Робърт Кох, добави Обединеното кралство към своя списък с "области с варианти на вируси“. Това означава, че всеки, който пътува от Обединеното кралство до Германия, трябва да представи отрицателен PCR тест не по-стар от 48 часа и да влезе в задължителна карантина за 14 дни, независимо от техния статус на ваксинация.

Обединеното кралство се присъединява към осем африкански държави, включително Южна Африка, в списъка на Германия с "области с варианти на вируси“.

Германия също така смята Франция и Дания за "високорискови зони“, което означава, че тези, които не са ваксинирани или възстановени от вируса, трябва да се поставят под карантина за десет дни след влизане в страната. Десетки държави, включително почти всички преки съседи на Германия, вече са добавени към тази категория.

Германският парламент гласува с огромно мнозинство в подкрепа на задължителната ваксинация за болнични и медицински работници, тъй като страната се опитва да спре вълна от коронавирусни инфекции.

Според последните данни на Our World In Data, 58,9 милиона души в Германия са напълно ваксинирани, или 70,7% от населението на страната.

Португалия

Португалия обяви нови ограничения по време на Коледа и Нова година. Работата от вкъщи ще стане задължителна, а баровете и нощните клубове ще бъдат затворени от събота.

Хората ще трябва да имат отрицателен тест за вируса, за да имат достъп до кина, театри, спортни събития, сватби и кръщенета поне до 9 януари. На Коледа и Нова година хората ще имат нужда от отрицателен резултат от тест, за да имат достъп до ресторанти и обществени тържества.

В навечерието на Нова година не могат да се съберат повече от десет души на улицата, а пиенето на алкохол на открито ще бъде забранено.

Португалия въведе отново по-строги пандемични ограничения на 1 декември, за да ограничи нов скок в инфекциите. Маските за лице отново станаха задължителни и страната затегна контрола по границите си.

За достъп до ресторанти, кина и хотели се изисква Covid-паспорт.

На 25 декември португалската генерална дирекция по здравеопазване обяви, че Омикрон е станал най-доминиращият вариант, открит в две трети от всички случаи на COVID-19 в страната.

Според последните данни на Our World In Data, 9,08 милиона души в Португалия са напълно ваксинирани, или 88,1% от населението на страната, което я поставя сред световните лидери.

Нидерландия

Нидерландия се връща към общонационално блокиране от неделя (19 декември), за да ограничи разпространението на вариант Омикрон, каза служебният премиер Марк Рюте след среща с правителството си, за да обсъдят новите ограничения.

Той добави, че този ход е "неизбежен заради петата вълна, причинена от варианта Омикрон, който ни настига“.

Мерките за блокиране бяха въведени миналия месец. Барове, ресторанти и други обществени места за срещи като театри и кина затварят вратите си в 17 часа от 28 ноември и сега ще трябва да продължат през празничния сезон.

Аматьорските спортни събития също не са разрешени между 17:00 и 5:00 сутринта, като професионалните спортни събития се провеждат, но без зрители.

Според последните данни на Our World In Data, 11,5 милиона души в Нидерландия са напълно ваксинирани, или 66% от населението на страната.

Финландия

Финландия реши да въведе отново контрол по вътрешните си граници от вторник, 28 декември, се казва в изявление на външното министерство на страната.

Решението – първото по рода си в Европа – ще остане в сила до 16 януари 2022 г. Всички пътници ще трябва да представят доказателство за ваксинация.

Правилото засяга и всички държави от Шенген и потенциалните пътници са призовани да проверят изискванията за влизане преди пътуването си.

Според последните данни на Our World In Data, 4,12 милиона души са напълно ваксинирани във Финландия, или 74,6% от населението на страната.

Превод и редакция: Иван Христов