"Вариантът на коронавируса Омикрон не спазва празничните графици и експлозията от нови случаи, която донесе, обърка планирането на гръцкото правителство, което доста вероятно ще доведе до нови ограничения преди новогодишната нощ“, пише Kathimerini.

Броят на новите случаи на Covid-19, обявен във вторник вечерта, 21 657 за 24-часовия период, приключващ в 15 часа във вторник надхвърли най-смелите прогнози на експертите, които предупредиха предишния ден, че очакват случаите да достигнат 12 000. Броят на случаите само в столичния регион - 9 882, е доста над предишния дневен рекорд за цялата страна - 9 284, поставен в понеделник. И пикът може да не дойде до следващия месец.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис и ръководството на Министерството на здравеопазването, включително висши научни съветници, ще се срещнат в сряда сутринта, но назначената комисия от експерти ще направи своите предложения на ранно следобедно заседание, които правителството може да приеме изцяло или частично.

Длъжностните лица се притесняват как Омикрон, който представлява петата вълна на пандемията, ще окаже натиск върху националната здравна система, като ще има нужда от повече легла за пациенти и интензивни отделения за най-тежко засегнатите. Правителството се надяваше, че Омикрон няма да се появи до средата на януари, което ще даде време да продължат ваксинациите и пациентите от четвъртата вълна да се възстановят и да освободят болнични легла.

"Човек винаги трябва да адаптира тактиката към разпространението на пандемията“, каза говорителят на правителството Янис Иконому пред Mega TV, намеквайки за преразглеждане на предстоящите мерки.

"Това се проточи вече две години. Никое решение няма да бъде безболезнено; всички те създават проблеми и нараняват някои по-малко, а други други повече“, заяви Иконому, добавяйки, че програмата за бустерни ваксини върви добре и че 88% от възрастните са ваксинирани.

Говорителят посочи по-високата вирулентност на новия вариант и опасността повече неваксинирани хора на възраст над 60 години да бъдат приети в болници. Той защити и решението за ограничаване на посещаемостта на спортнитемероприятия.

Превод и редакция: Иван Христов