В понеделник няколко от най-добрите американски разузнавателни самолета прелетяха над Източна Украйна на по-малко от 70 километра от територия, контролирана от проруските сепаратисти, пише Forbes.

Двойката от ВВС на САЩ, състоящи се от самолет за наземно наблюдение E-8C и самолет за радиоразузнаване RC-135V, изпълниха една от първите полетни мисии във въздушното пространство на Украйна - поне що се отнася до мисии, които стават известни обществено. В същото време офицери от американското разузнаване се вдигнаха във въздуха за първи път девет месеца, след като Русия разположи мощна военна групировка на украинската граница.

Тази конфигурация има 100 хиляди войници, 1200 танка и голям брой друга военна техника. В същото време, въпреки факта, че само преди няколко дни Русия върна част от войските си в местата за постоянна дислокация, тя все още разполага с достатъчно сили, за да започне настъпление.

В същото време дипломатическото решение все още е напълно осъществимо: след телефонен разговор между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, по време на който Байдън предупреди Путин за потенциални икономически санкции в случай на нахлуване в Украйна, Москва и Вашингтон се договориха за нови преговори, насрочени за 10 януари.

В същото време Вашингтон започна активно да подкрепя Киев. По-специално, наскоро САЩ дариха на Украйна радари, патрулни лодки и противотанкови ракети на стойност милиарди долари. Сега американците събират разузнавателна информация в украинското въздушно пространство и очевидно ги споделят с Киев.

E-8C и RC-135V се допълват перфектно: ако E-8C открива движещи се цели на земята с радар, благодарение на който може да проследява в реално време наземна групировка, то RC-135V е самолет за радиоразузнаване. Първият самолет засича танкове и друга наземна техника, вторият прихваща комуникацията им. В резултат на това този дует може да даде на Съединените щати понятие за руските сили.

Въпреки това подобни дейности са изпълнени с рискове, тъй като по-рано руският външен министър Сергей Лавров предупреди администрацията на Байдън, че разполагането на сили на НАТО в непосредствена близост до руските граници ще доведе до най-сериозните последици.

Белият дом обаче не се уплаши от тази заплаха. В същото време самолетите E-8 и RC-135 обикновено са видими за широката публика само когато летят с включени транспондери. На теория американските военновъздушни сили биха могли да наредят на екипажите да изключат своите транспондери, за да могат да изпълнят тази полетна мисия, без да привличат излишно внимание.

Американското ръководство обаче реши да не прави това. Целта на този полет беше не просто наблюдение на руските войски, а изпращане на сигнал до "режима на Путин“.

В същото време този полет също предполага, че Съединените щати притежават колкото съвременни, толкова и нестабилни методи за разузнаване. Това се дължи на факта, че ВВС на САЩ ще изоставят по-голямата част от такова оборудване, тъй като големите и бавни E-8 е малко вероятно да оцелеят близо до вражеската противовъздушна отбрана в случай на война.

"Въпреки това, полетът в украинското въздушно пространство за разузнаване е значимо събитие. В същото време през следващите години Пентагонът може да се окаже по-трудно да повтори това постижение“, обобщава Forbes.

Превод и редакция: Иван Христов