Върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че представените от Русия условия за предоставяне на гаранции за сигурност са ненприемливи и предупреди, че преговорите по тях не могат да се проведат без участието на представители на блока. Той изложи позицията си в публикувано в сряда интервю пред Die Welt.

"Всеки, който иска да преговаря за бъдеща архитектура на сигурността в Европа, разбира се, трябва да говори с европейците. Европейската сигурност е нашата сигурност, става въпрос за нас“, аргументира се Борел. "Само две държави не могат да преговарят за това, тоест САЩ и Русия или НАТО и Русия, дори Москва да си го представя по този начин“, каза той. "Сега не е следвоенният период. Има някои европейски държави, които не са членки на НАТО. Не трябва да има Ялта-2 (има предвид Ялтинската конференция на съюзническите сили през 1945 г.) и ако [се стигне до преговори], тогава това трябва да бъде Хелзинки-2“, смята ръководителят на дипломацията на ЕС.

"Ако Москва, както беше обявено, възнамерява да обсъди архитектурата за сигурност в Европа и гаранциите за сигурност от януари, то това е въпрос, който засяга не само Америка и Русия. ЕС трябва да участва в тези преговори, такива преговори имат смисъл само ако ще ще се проведат в тясно сътрудничество и с участието на ЕС“, каза той. "Не искаме и не трябва да бъдем безразличен зрител, зад чийто гръб се взимат решения“, добави Борел, като отбеляза, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен споделя това мнение. Ръководителят на дипломацията на ЕС заяви, че Москва от своя страна се стреми към преговори само между САЩ и Русия. "Двама играчи, които споделят сфери на влияние помежду си. Русия иска да говори за европейската архитектура за сигурност, без да включва ЕС - това е абсурд. Ние не приемаме това“, каза той.

Борел каза, че "за първи път руската страна представи своя дневен ред в писмен вид, а именно под формата на този договор“. "Преди това никога не се е случвало. Това правят само победителите - казват, че това са моите условия“, каза той. "Изискването на гаранции за сигурност и прекратяването на разширяването на ЕС и НАТО на изток е чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия, особено по отношение на Украйна“, аргументира се Борел. Той отбеляза, че ако преговорите, както е планирано, се проведат, тогава те трябва да обсъдят не само Украйна и разширяването на Алианса.

"Трябва да говорим за всички нарушения на договора след приемането на Заключителния акт от Хелзинки през 1975 г. Не сме съгласни с много събития в руската външна политика и някои събития, които Москва смята за своя вътрешна работа“, каза ръководителят на дипломацията на ЕС. Сред такива събития той посочи въпроса за спазването на правата на човека в Руската федерация и ситуацията около Алексей Навални. "Такива въпроси също трябва да бъдат повдигнати по време на преговорите с Москва“, каза Борел.

Позовавайки се на възможните отстъпки към Русия, той каза, че "ще се види“. "Но не можем да правим компромис за фундаментални принципи. Териториалната цялост и правото на суверенна държава да решава сама за себе си въпроса за сътрудничеството с други държави – тези принципи не подлежат на договаряне“, каза Борел.

На 17 декември руското външно министерство разпространи два проектодокумента за предоставяне на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и Северноатлантическия алианс. По-рано руският президент Владимир Путин призова НАТО да започне съществени преговори с цел предоставяне на Русия с надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност. Той уточни, че Москва има нужда именно от правни гаранции, тъй като по-рано западните колеги не са изпълнявали съответните си устни задължения.

Превод и редакция: Иван Христов