Русия може спокойно и безпрепятствено "да разстреля“ Полша от където и както поиска. Цялата територия на тази страна е много уязвима. Това заяви пред вестник "Взгляд“ военният експерт Константин Сивков. По-рано в Полша обявиха, че могат да победят Русия и без помощта на НАТО, стига Москва да не използва ядрените си оръжия.

"Русия има огромно предимство пред Полша. Макар и само защото я превъзхожда елементарно по численост на въоръжените сили, и то няколко пъти“, обясни д-р на военните науки Константин Сивков.

Според него полската армия е оборудвана с остарели танкове – Leopard 2, модификация А4. "В случай на пряк боен сблъсък те дори няма да могат да се конкурират с нашия модернизиран Т-72Б3. А "седмата“ версия на Leopard от поляците все още не са получили от западните партньори“, припомня събеседникът на изданието.

Експертът добавя, че полските сили за противовъздушна отбрана се състоят от американските системи за противовъздушна отбрана Patriot, но във всички отношения те са по-лоши от руските системи за противовъздушна отбрана. "Освен това в Полша има малко от тях. Така че те няма да защитят територията на Полша от руски ракетни удари“, обяснява анализаторът.

"Няма какво да говорим за нашето превъзходство в авиацията – както технически, така и количествено, Въздушно-космическите сили на Русия дори не могат да се сравняват с военновъздушните сили на Полша“, подчерта той. Сивков отбеляза, че Вашингтон може да е прехвърлил оперативно-тактически ракетни системи ATACMS във Варшава, но няма информация за това.

"Вероятно единственото нещо, в което Полша превъзхожда Русия, е петото поколение противотанкови ракетни системи Javelin, отново предоставени от американците. Нашите "Корнети“ са ПТУР от второ поколение. Но е смешно дори да се каже, че това предимство може да реши изхода в повече или по-малко важен военен конфликт“, каза експертът.

Сивков каза още, че когато се сравнява военната мощ на въоръжените сили на Русия и Полша, дори не си струва да се споменава флота и наличието на хиперзвуково оръжие у Москва. "Като цяло можем спокойно и свободно да разстреляме Полша, както искаме и откъдето искаме. Цялата територия на Полша е абсолютно уязвима от руските тактически ракетни комплекси "Искандер“, хиперзвукови ракети "Кинжал“, крилати ракети "Калибър“, подчертава събеседникът на "Взгляд“.

Освен това, според него, от голямо значение е и дълбочината на оперативно-стратегическото формиране на групировките войски. "За Русия тази дълбочина е до хиляда километра, Полша няма такава територия. Между другото, в пряк военен сблъсък Полша ще бъде "разкатана“ и от Беларус, който има предимство в танковете, авиацията и системите за противовъздушна отбрана“, обобщи Сивков.

По-рано полският експерт по геополитика Яцек Бартосяк каза в интервю за wPolityce, че Полша е в състояние да спечели военна победа над Русия, ако Москва откаже да използва ядрено оръжие и полската армия бъде реформирана.

Той добави, че при хипотетичен конфликт със съвременните въоръжени сили на Полша руската армия много бързо ще вземе превес. В същото време Бартосяк изрази опасения, че Русия е в състояние да се намеси в плановете на Варшава за създаване на боеспособни войски.

"Може би това вече се случва, защото те поискаха САЩ да се съгласят на взаимни гаранции в Европа, което всъщност ще блокира развитието на полската армия в посоката, в която бихме искали. Това всъщност предполагат руските изисквания към американците“, подчерта експертът.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин на пресконференция, отговаряйки на въпрос на журналист от Skynews за "възможността за атака“ от страна на Русия срещу Украйна, каза, че Москва не заплашва никого, за разлика от западните страни. Той припомни продължаващото разширяване на НАТО на изток, до руските граници, и призова за гарантиране на "безусловна“ сигурност за страната.

Малко по-рано полският президент Анджей Дуда каза, че страните от НАТО в никакъв случай не трябва да се поддават на "шантаж“ от Русия Алиансът да спре да подкрепя бившите съветски републики. Той е сигурен, че отговорът на това може да бъде само контра ултиматум.

Превод и редакция: Иван Христов