Генералният директор на Министерството на здравеопазването на Израел Нахман Аш нареди съкращаване на минималния период между въвеждането на втората и третата доза от ваксината срещу COVID-19 от пет на три месеца. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването на еврейската държава, пише англоезичното издание The Jerusalem Post.

"Генералният директор на Министерството на здравеопазването е разпоредил минималното време за прилагане на третата доза за тези, които все още не са я получили, да се намали на три месеца от датата на втората доза, вместо пет месеца, както беше до днес“, се казва в изявление.

От пресслужбата поясниха, че "този ред важи за всички ваксини, прилагани в Израел – тези на американските компании Pfizer и Moderna, британско-шведската AstraZeneca и всяка комбинация“. "Препоръчително е обаче, ако е възможно, да се направи трета инжекция от същата ваксина, използвана за първата и втората доза“, допълниха от Министерството на здравеопазването.

"Данните за разпространението на коронавируса в Израел и по света показват рязко нарастване на броя на хората, заразени, по-специално с щама "Омикрон“. В настоящата ситуация и на фона на вълната [започваща в Израел] от новия щам, необходимостта от повишаване на нивото на имунитет сред населението нараства“, обяснява решението на генералния директор пресслужбата на министерството.

В изявлението изрично се посочва, че тези, които са преболедували COVID-19, също "могат, ако желаят, да получат трета доза от ваксината, при условие че са минали поне три месеца от прилагането на втората доза“.

Кампания за ваксинация с препарата на Pfizer започна в Израел на 20 декември миналата година. Третата доза започна да се прилага от края на юли 2021 г. Според министерството досега 6,5 милиона израелци са получили една доза от ваксината, 5,8 милиона са получили две, а 4,2 милиона са получили три. Общото население на страната е 9,3 милиона.

Превод и редакция: Тереза Герова