Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви решението си да не въвежда нови ограничения за коронавируса до края на годината, съобщава вестник The Times.

На фона на последните данни за разпространението на щама "Омикрон“, премиерът определи като ненужни допълнителните ограничения, регламентиращи срещите в закрити помещения. Въпреки това Джонсън призова хората да "продължат да бъдат внимателни“.

В същото време министърът на здравеопазването Саджид Джавид не отхвърли възможността за нови мерки през 2022 г.

През последните 24 часа в Обединеното кралство са регистрирани 98,5 хиляди случая на коронавирусна инфекция. През предходните пет дни тази цифра надхвърли стохилядната граница и достигна рекордните 122 хиляди заразени. Това се случи навръх Бъдни вечер, на 24 декември. Общо през последните седем дни в страната са регистрирани над 760 хиляди нови инфекции, което е 30% увеличение спрямо предходния седемдневен период. Бързото нарастване на заболеваемостта е свързано с разпространението на щама "Омикрон“, който стана доминиращ в страната в средата на декември. В понеделник Джавид каза, че новият щам сега представлява около 90% от всички случаи на коронавирусна инфекция в страната.

Първите оценки на Агенцията за здравна безопасност на Обединеното кралство, публикувани в четвъртък, показват, че заразените с "Омикрон“ е с 50-70% по-малко вероятно да попаднат в болници, отколкото тези, заразени с "Делта“. В същото време експертите от правителството в Лондон се опасяват, че дори и с това тежестта върху британската здравна система може да се увеличи значително поради широкото разпространение на "Омикрон“, а ключови индустрии, включително сектора на здравеопазването, също рискуват да се сблъскат с недостиг на работна ръка.

На 26 декември влязоха в сила нови ограничения за коронавирус в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия, включително затваряне на нощни клубове и значително затягане на правилата за провеждане на публични събития. В същото време в Англия, където живее 84% от населението на Обединеното кралство, продължават да действат по-малко строгите мерки, въведени на 8 декември.

Превод и редакция: Тереза Герова