Представители на Русия и САЩ ще проведат разговори на 10 януари за ситуацията около Украйна, сигурността в Европа, както и за контрола върху въоръженията, съобщава AFP, позовавайки се на говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

"САЩ очакват с нетърпение диалога с Русия“, увери представителят на Вашингтон. Според думите му, на 12 януари може да се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари - преговори между представители на Руската федерация и ОССЕ.

"Когато седнем на масата за преговори, Русия може да заяви своите опасения, а ние нашите, включително от дейността й“, подчерта източникът на агенцията. Двустранните разговори на 10 януари ще се проведат в рамките на диалога за стратегическата сигурност. Според представителя на Съвета по национална сигурност форматът на разговорите ще бъде посветен преди всичко на контрола върху въоръженията, а на срещата ще бъде разгледана и ситуацията на руско-украинската граница. На следващите срещи на 12 и 13 януари ще бъде обсъдена ситуацията около Украйна.

Всички споразумения с Русия ще вземат предвид интересите на Украйна, добави американският служител. "Подходът на президента [Джо] Байдън към Украйна е ясен и последователен: да обедини Алианса около два фронта - сдържане и дипломация. Ние сме обединени като съюз относно последствията, пред които Русия ще бъде изправена, ако нахлуе в Украйна“. Събеседникът на агенцията добави, че членовете на НАТО "също са обединени в ангажимента си да водят принципна дипломация с Русия“.

Към настоящия момент не е известно кой точно ще участва в преговорите на 10 януари. Белият дом и Държавният департамент на САЩ все още не са отговорили на искането за коментар на информацията.

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров каза, че основният кръг от преговорите между Русия и САЩ за гаранции за сигурност ще се проведе веднага след новогодишните празници. Министърът добави, че времето на преговорите е от значение за Москва, като отбеляза, че те не могат да бъдат проточени, въпреки факта, че Руската федерация не поставя ултиматуми по този въпрос. Лавров подчерта още, че в тази връзка Вашингтон е основният преговарящ за гаранции за сигурност с Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова