Британските военни, заедно с полските, американските и канадските, играят ролята на инструктори и съветници в Украйна. И сега, според Daily Express, след изявлението на британския министър на отбраната Бен Уолъс, че е "крайно малко вероятно“ британците да се бият с руснаците на украинска земя, властите подготвят сценарии за тяхното ранно изтегляне от там.

Напрежението около Украйна расте, пише вестникът, сателитни снимки показват, че в руската военна база в Крим има стотици танкове и бронирани машини. Освен това Русия прие нов закон, който позволява загиналите войници да бъдат погребвани в масови гробове, а не да се доставят в родината им. Както отбелязва авторът на статията, мнозина видяха това като сигнал, че Русия крои планове за военна намеса.

В същото време Москва, напротив, обяви, че изтегля 10 хиляди войници от границата. Но експертите смятат, че това е само част от въоръжените сили, разположени в региона.

Британските военни лидери трябва да извършат пълен анализ на условията на работа в Украйна, за да гарантират, че техните войници могат да бъдат изтеглени безопасно, ако Москва премине в настъпление, пише авторът на статията.

По-голямата част от британските военни се намират близо до град Яворов и в случай на опасност те ще отидат до полската граница, която е недалеч от там. По-малка група британски офицери е в столицата на Украйна, които също могат да отидат към границата. Военноморските сили, които обучават моряци в Одеса, сега са на почивка във Великобритания.

Решението за евакуация ще бъде взето от ръководителя на отдела за съвместни операции Чарлз Стрикланд. Неговият персонал ще бъде в повишена готовност през празниците, за да следи атмосферата, а самият той ще получава актуализации за състоянието два пъти на ден. Както отбелязват в британските въоръжени сили, британските войници не трябва да бъдат хванати в капан в Украйна.

Обединеното кралство предоставя на Украйна краткосрочна помощ в рамките на пакета за международна помощ след конфликта от 2014 г. След него, според вестника, в източната част на Украйна се появиха "мини държави“: ДНР и ЛНР. Оттогава Обединеното кралство провежда медицинско, планиране, логистика и обучение на пехотата с над 21 000 украински военни. През 2019 г. операцията беше удължена до 2023 г. и разширена, за да включи военноморски части за подготовка на украинските военни за справяне със заплахите в Азовско море, пише Daily Express.

Превод и редакция: Иван Христов