Руската страна не блъфира, излагайки предложения на САЩ и НАТО за гаранции за сигурност и ще направи всичко възможно, за да внедри това разбиране на Запад. Това каза заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков в интервю за списание International Affairs.

"Ние не блъфираме, когато казваме абсолютно твърдо и категорично, че изискваме официално оттегляне на решението от срещата на върха в Букурещ през 2008 г., че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО <...>, когато казваме, че по-нататъшното разширяване на НАТО трябва да бъде изключено по принцип, когато казваме, че инфраструктурата на НАТО и всякакви мероприятия, които са провокативни за Русия, трябва да бъдат върнати към позициите, които съществуваха по време на подписването на фундаменталния акт Русия-НАТО през 1997 г. Това са нашите реални предложения. Това трябва да се внедрява (на Запад) с всички сили и ние ще го направим“, каза той.

Преговорите между Русия и Запада за гаранции за сигурност може да се водят по различни пътища, но това не трябва да променя същността на предложенията на Москва, отбеляза Рябков.

"Не изключваме други линии [на преговорите за сигурността], мисля, че в близко бъдеще тук ще има яснота. ]“, каза той.

Рябков отбеляза също спешността на обсъжданията между Руската федерация и Запада по въпросите за сигурността, като подчерта необходимостта от гарантиране на сигурността на Русия и ненапредването на НАТО на изток.

"Въпросът е спешен, ескалацията е сериозна, проблемите са големи, трябва да сложим край на напредъка на НАТО, инфраструктурата на НАТО, способностите на НАТО и още на изток“, добави Рябков.

На 17 декември руското министерство на външните работи публикува проект на споразумение със САЩ за гаранции за сигурност и споразумение за мерки за сигурност на Руската федерация и страните членки на Северноатлантическия договор. Те бяха предадени на помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид на 15 декември.

Превод и редакция: Иван Христов