Бустерна доза ваксина срещу коронавирус може да бъде приложена три месеца след поставянето на първите две дози, съобщава Френският национален орган за здравеопазване (HAS), цитиран от европейската редакция на Politico.

Здравните власти казаха, че разпространението на варианта Омикрон е мотивирало решението им да съкратят периода от време, преди да може да се приложи бустер доза от петте месеца, които са били предварително зададени.

Изглежда, че вариантът до голяма степен застъпва имунитета, предоставен от нормалния курс на ваксинация, но е доказано, че бустерните дози значително намаляват вероятността от инфекция.

Здравните власти също така препоръчаха бустерни ваксини да се прилагат на уязвими юноши на възраст между 12 и 17 години. Категорията включва юноши, които страдат от проблеми с имунната система или които имат съпътстващи заболявания, които са свързани с тежък COVID-19.

HAS цитира моделиране, извършено от агенцията за контрол на заболяванията на ЕС, което прогнозира, че скъсяването на времето за прилагане на бустер дози може да намали смъртността, свързана с варианта Омикрон, с 15 процента.

Препоръката следва становище на регулатора на лекарствата в страната, Националната агенция за безопасност на лекарствата (ANSM), която също подкрепи ускоряване на въвеждането на бустер доза, с уговорката, че все още трябва да се съберат повече данни.

Превод и редакция: Иван Христов