Франция регистрира рекордните 104 611 заразени с коронавирус в събота, надхвърляйки прага от 100 000 за първи път от началото на пандемията, предава Deutsche Welle.

Френските здравни власти съобщиха, че броят на пациентите с коронавирус в интензивните отделения се е увеличил с 28 до 3282.

Последните данни идват преди правителствената видеоконферентна среща в понеделник. Президентът Еманюел Макрон и ключови служители от неговата администрация ще обсъдят новите мерки за безопасност на фона на нарастващите опасения относно ефекта от бързото разпространение на варианта "Омикрон“.

Ето един поглед към последните новини, свързани с коронавируса в други части на света

Европа

В Германия съобщенията за случаи на домашно насилие, предимно срещу жени, нараснаха значително по време на пандемията, съобщи групата за подкрепа на жертвите Weisser Ring.

Доброволци от тази организация са се намесили в 17 000 случая през 2020 г., 20% от които са свързани с домашно насилие. Това е увеличение с 10% спрямо предходната година и с 20% повече в сравнение с 2018 г.

Федералният председател на Weisser Ring Йорг Цирке потвърди, че "вероятно ще достигнем нивото от 2020 г. отново тази година" за домашно насилие в Германия. От тези доклади през 2020 г. "двадесет и шест процента са сексуални престъпления“, добави той.

Полицейската статистика също потвърждава тези цифри с 15% увеличение до 150 000 на престъпленията с домашно насилие, регистрирани на национално ниво през 2020 г.

Weisser Ring, което означава Бял пръстен, поддържа телефонна линия, която предоставя консултации за жертви на всички видове престъпления в Германия.

Тъй като вариантът "Омикрон“ вече се разпространи във всички германски провинции, се очаква нови ограничения да бъдат обявени след празниците.

Германският институт "Роберт Кох" (RKI) отчете 22 214 нови случая на коронавирус рано на Коледа, с което общият брой на случаите по време на пандемията достигна близо 7 милиона. RKI също така регистрира 157 нови смъртни случая.

Великобритания продължи с ваксинацията и по време на празниците.

Генералната дирекция по здравеопазване на Португалия обяви в събота, че вариантът "Омикрон" е станал доминиращ в страната. Над 12 000 нови случая на коронавирус бяха регистрирани в петък.

Иберийската нация има един от най-високите нива на ваксиниране в света, но наскоро въведе нови ограничения, като задължително носене на маска на закрито.

Азия

Индия ще започне прилагането на ваксината срещу COVID-19 за младежи на възраст 15-18 години от 3 януари, каза премиерът Нарендра Моди в късно вечерно обръщение към нацията в събота.

Бустерни ваксини ще бъдат прилагани на здравните работници и работниците на първа линия от 10 януари, каза Моди, тъй като случаите на варианта на "Омикрон“ са регистрирани в цялата страна

Хората над 60-годишна възраст и гражданите със съпътстващи заболявания също могат да получат бустерна доза.

Китай в събота отчете най-големия си брой нови случаи на коронавирус за четири месеца, повечето от които в северозападния град Сиан.

Тъй като страната ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри в Пекин през идния февруари, китайските власти наложиха строг локдаун на 13 милиона души в Сиан миналия четвъртък.

Америка

Полети в САЩ представляват по-голямата част от над 4500 полета, отменени в световен мащаб този коледен уикенд. Основните американски авиокомпании изпитват остър недостиг на персонал заради многото заразени с коронавирус.

Африка

Кения ще предложи бустерни ваксини срещу коронавирус на жителите, които са били напълно ваксинирани шест месеца по-рано, заяви здравното министерство ден след като регистрира най-високия брой случаи.

Вариантът "Омикрон“ в петък представлява около една трета от случаите на коронавирус в източноафриканската страна в страна, в която са ваксинирани едва около 14% от възрастните.

В Нигерия главният прес-секретар на президента е дал положителна проба за коронавирус и е в изолация.

"Мога само да потвърдя, че съм заразен с коронавирус и се лекувам в изолация“, каза той в събота.

Според няколко местни доклада някои от помощниците и ключови служители на президентството са били заразени, включително министърът на информацията Лай Мохамед..

Близкия Изток

Израел направи поръчка за 100 000 дози антивирусно лекарство за Covid-19 на Pfizer "Паксловид“ за лица на възраст 12 и повече години, уязвими към тежки заболявания, каза израелски служител в събота.

Израелският премиер Нафтали Бенет сключи сделката в телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, съобщи израелска телевизия.

Превод и редакция: Юлиян Марков