Новогодишните и коледни базари в белгийските градове в неделя бяха напълно затворени седмица по-рано от обикновено. На 26 декември в страната влязоха в сила нови правителствени ограничения за борба с пандемията, предвиждащи затваряне на всички развлекателни съоръжения - кина, театри, концертни зали, казина. В същото време редица кина в Брюксел обявиха отказа си да бъдат затворени, а те бяха подкрепени от местната полиция, която обяви, че нямат време да обискират заведения, работещи в нарушение на правителствените заповеди, предава TACC.

На централния площад на Брюксел в последната неделя преди Нова година е необичайно празно - през изминалата нощ централният коледен базар на Брюксел беше напълно демонтиран, съобщава кореспондентът на ТАСС.

"Това е тежък удар за нашата търговия“, каза местният ресторантьор Жерар Меске пред ТАСС. "Вчера работихме само до 22 часа - тук имаше огромен брой хора. Но сме принудени да изпълним заповедта на правителството. Всички претърпяхме финансови загуби и разчитаме на обезщетение, без което ще ни бъде много трудно да започнем работа през следващата година“, каза той. Повечето търговци и ресторантьори в центъра на града споделят това мнение. Фрустрацията и негодуванието в думите им се смесват с надеждата, че тези нови ограничителни мерки ще помогнат за овладяване на пандемията и предотвратяване на нови блокирания през 2022 г.

Не всички развлекателни заведения в Брюксел обаче са готови да изпълнят заповедта на правителството. Кината Les Galeries, Kinograph, Palace-et-Vendome и редица други обявиха официално, че няма да затварят и ще продължат прожекциите в неделя, спазвайки социална дистанция и носенето на маски в залите. "Няма причина да смятаме, че кината, където се спазват всички санитарни мерки, са центрове на разпространение на пандемията, така че считаме тези мерки за прекомерни и продължаваме да работим“, казаха от касата на кино Kinograph пред кореспондент на ТАСС.

Полицията в централната зона на белгийската столица Брюксел-Иксел от своя страна заяви, че не възнамерява да контролира работата на разбунтувалите се кина този уикенд. "Нямаме време да контролираме кината“, каза говорителят на полицейското управление на Брюксел-Иксел Илзе Ван Де Кейре пред агенция Belga.

Превод и редакция: Юлиян Марков