Ако НАТО продължи да се разширява на изток, тогава отговорът на Русия може да бъде много различен, каза руският президент Владимир Путин. Според него всичко зависи от предложенията на руските военни експерти, цитира думите му руският вестник "Московский Комсомoлец“.

В ефира на телевизионния канал "Россия 1" Путин отбеляза, че Москва е предложила стратегически гаранции за сигурност на САЩ и НАТО, за да се постигне "резултат от дипломатически преговори". Според него предложенията са направени с цел "постигане на резултат от дипломатически преговори", който да бъде гарантиран юридически, в рамките на "документите, които сме предложили".

Преди това прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира изявленията на официалния представител на Белия дом Джен Псаки относно преговорите между Москва и Вашингтон за организацията на системата за сигурност. Според него Путин вече е говорил "за нашата готовност да започнем преговори възможно най-скоро".

По-рано Псаки каза, че преговорите ще се проведат през януари, но подробностите все още не са договорени. Тя отбеляза също, че САЩ ще се съгласят с някои от руските предложения, но не са готови да отстъпят пред изискванията на Русия към НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков