В този ден радостта ни е пълна, защото Рождеството на Спасителя за човечеството започна нова епоха – епоха на надеждата и на нашето помиряване с Бога. Това се посочва в Рождественското послание на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий по повод Рождество Христово. "Пребъдвайки в светлата радост на празника на Христовото Рождество, отечески се обръщам към всяко вярващо сърце в пределите на богохранимата ни Врачанска епархия с архипастирски благослов и всесърдечни благопожелания за мир и благодат от Господа във всеки християнски дом, всяка енория и всяка монашеска обител. В този ден радостта ни е пълна и не може да бъде помрачавана от нищо, защото с Рождеството на Спасителя за човечеството започна нова епоха – епоха на надеждата и на нашето помиряване с Бога, Който протегна божествена десница и ясно ни засвидетелства бащинската Си любов към нас като проводи в света Своя Единороден Син – "заради нас и заради нашето спасение“, както изповядваме в Символа на нашата вяра“, посочи митрополит Григорий.

"Бог дойде в света, въплъти се и живя между нас, в изпълнение на Своето обещание, дадено още на праотците. Той живя като човек, уподобявайки се на нас във всичко, освен в греха, и ни настави в Своята вечна истина, като ни посочи пътя към спасението и вечния живот, възстановявайки ни в нашето богосѝновство. Със Своето въплъщение Той веднъж и завинаги ни засвидетелства Своето човеколюбие – Своята божествена милост и любов, посочвайки ни по този начин и онова, което Сам очаква от всекиго от нас: "милост искам, а не жертва“ (Мат. 9:13). Боговъплъщението придаде смисъл и съдържание на човешката история, зададе направление и крайна цел на човешкия живот. Откакто Бог стана човек, независимо от всички обстоятелства от нашия земен живот, с очите на вярата ние знаем, че нашата участ не е смъртта, че пътят ни не свършва тук, защото "имаме от Бога дом на небесата, жилище неръкотворно, вечно“ (2 Кор. 5:1)“, добави митрополитът.

"С тази вяра и с тази неизменна надежда живеем и днес, с тях преодоляваме всички трудности и изпитания, които съпътстват живота ни. Защото знаем, че вече не сме сами, но "с нас е Бог“ (Мат. 1:23), а щом Той е с нас, то "кой ще е против нас?“(Рим. 8:31). Служим Му тогава, когато се отричаме от себе си, за да бъдем в помощ на нашия ближен, когато се стремим да вършим Божията, а не нашата воля. Когато сме братолюбиви и страннолюбиви, когато сме готови да споделим благата, щедро дарувани ни от нашия Господ, с човека до нас, който е лишен от тях. Този е Христовият път и това е най-важното послание на празника на Христовото Рождество“, каза още митрополит Григорий.

"С особена настойчивост днес се молим и за онези сред нас, които през последните две години водят всекидневната борба за съхраняването на човешкия живот, в постоянни изтощителни усилия за преодоляване на разразилата се пандемия. Лекари, медицински сестри, санитари и всички, участващи по един или друг начин в тази борба – всички те трябва да чувстват и виждат нашата благодарност и признателност, нашата загриженост и съпричастност към тяхната саможертва. А най-добрият начин да им засвидетелстваме всичко това е като полагаме усилия да спазваме стриктно техните съвети и указания, за да ограничаваме разпространението на заразата. По този начин не само ще дадем личен принос към тяхната борба, но и ще покажем, че сме добри ученици на нашия божествен Учител, Който иска да вижда от нас милостта и любовта, които Сам Той пръв ни показа и които ни завеща. Мирът и благодатта на раждащия се днес Спасител, Христос Господ, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!“, се казва още в Рождественското послание.