Уникалните ямболски коледари ще играят на каргонския пазар и около обед ще достигнат до Безистена и центъра, съобщиха от пресцентъра на Общината. Поради извънредната епидемична обстановка и с цел спазване препоръките на здравните власти организирани мероприятия няма да има.

"Община Ямбол винаги е подкрепяла и ще подкрепя българските традиции и ямболските уникални празници. Искрено се надяваме, че следващата година обстановката ще бъде нормална и ще успеем да направим хубав коледарски празник както за малките, така и за големите коледари на Ямбол“, коментира кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Ямболските коледари са единствените в страната, които не само пеят и благославят, но и танцуват. Повече от век в града се съхранява традицията на танцуващите коледари.

Коледарският буенек е възникнал в квартал "Каргон“ и до днес пази своята неповторимост.

По инициатива на ръководството на Община Ямбол, за да се подкрепи традицията, със средствата, които бяха предвидени за организирането на "Ямболски коледарски буенек“, тази година ще бъдат изработени детски коледарски костюми за всички детски градини на територията на община Ямбол.