Извънредното положение въведено в Чешката република на 25 ноември за 30 дни, приключва в събота в 23:59 часа (00:59 часа неделя българско време). От неделя властите възнамеряват значително да затегнат контрола върху спазването на епидемиологичните мерки за безопасност в републиката, което ще помогне за борба с разпространението на коронавирусна инфекция. Това съобщи за ТАСС източник, близък до вицепремиера и министър на здравеопазването на страната Властимил Валек.

"Предишното правителство на бившия министър-председател Андрей Бабиш въведе извънредно положение в републиката на 25 ноември за 30 дни, който новият Министерски съвет на министър-председателя Петер Фиала реши да не продължава на фона на известно подобрение на епидемиологичната ситуация. Съществуващата правна рамка позволява ефективна борба с разпространението на коронавирус. Властите значително ще затегнат контрола върху спазването на мерките за епидемиологична безопасност", каза министърът. Той подчерта, че нарушителите ще бъдат подведени под административна и наказателна отговорност.

Според източника властите не изключват възможността за връщане на извънредното положение, ако епидемиологичната ситуация в републиката се влоши.

В Чехия в неделя за граждани, които са завършили ваксинацията си, ресторанти, кафенета и барове ще възобновят работата си както обикновено. Забраната за консумация на алкохолни напитки на обществени места ще отпадне.

За периода на извънредното положение полицията е регистрирала 4356 нарушения на мерките за епидемиологична безопасност в страната. Към момента са наложени административни санкции под формата на глоби на 850 нарушители. Случаите на останалите се разглеждат от съответните органи.

Превод и редакция: Юлиян Марков