Анализът на отпадните води на Солун потвърди в петък увеличение на варианта "Омикрон“ на SARS-CoV-2 в общността, въз основа на последните измервания, направени в проучване, проведено от Университета "Аристотел“ в Солун, предава гръцката национална информационна агенция ANA-MPA.

Откакто вариантът беше открит за първи път в градската канализация на 19 декември, има увеличение на количествата на силно предаващия се вариант до 22 декември, докато последните пет направени измервания показват признаци за общо увеличение на SARS-CoV -2.

Това изглежда е спряло постепенното намаляване на вирусния товар, наблюдавано през предходните три седмици, след като четвъртата вълна достигна своя връх на 25 ноември.

"Бавният спад на вирусния товар в канализацията от предишния период изглежда е спрял, докато нивата са все още високи, а болниците в града са пълни. Въпреки че са в границите на несигурност, средните измервания вече показват признаци на нарастваща тенденция“, каза ректорът на университета професор Никос Папайоану, който отговаря за проучването, пред държавната информационна агенция ANA-MPA.

"Като се има предвид наличието на варианта "Омикрон“ и увеличаването на движенията и социалните контакти по Коледа, по-нататъшно увеличаване на разпространението на вируса в Солун изглежда много вероятно.

Превод и редакция: Юлиян Марков