Съединените щати работят по план за предоставяне на Украйна на разузнавателна информация, която ще помогне на Киев да се противопостави на предполагаемо планирана руска инвазия, пише американският вестник The New York Times, позовавайки се на високопоставени представители на американската администрация.

Сред мерките, обсъждани от Белия дом, Пентагона и Държавния департамент, са пренасочването на по-рано предвидени за Афганистан военни хеликоптери и друго военно оборудване към Украйна. Освен това американската администрация обмисля изпращането на допълнителни експерти по кибервойна. Според изданието САЩ и Великобритания вече са изпратили редица специалисти в тази област в случай на "киберудар по Украйна“

Вестникът твърди, че американската разузнавателна информация може да включва изображения, които биха могли да определят дали руските войски се движат в посока украинската граница, за да могат украинските военни да предотвратят атака.

Според източници на вестника американските разузнавателни служби вече предоставят на Украйна достъп до много по-голямо количество материали, отколкото преди натрупването на руската армия около украинските граници.

Превод и редакция: Юлиян Марков