Говорителят на Европейската комисия Анна Писонеро каза, че ЕС приветства факта, че участниците в инициативата "Отворени Балкани“ са се ангажирали да насърчават по-голяма регионална интеграция, цитира думите й скопският телевизионен канал “Нова ТВ“.

Говорейки пред репортери, Писонеро каза, че най-големите регионални ползи ще дойдат от участието на "всичките шест страни от Западните Балкани" в инициативата.

Тя каза, че регионалната интеграция, която се основава на правилата на Европейския съюз, носи само ползи за Западните Балкани, поради което ЕС е много заинтересован от регионално сътрудничество, съобщава порталът Kosovo Online.

Според Писонеро лидерите на Западните Балкани трябва да постигнат напредък в прилагането на Общия регионален пазар, създаден на срещата на върха в София през 2020 г., с конструктивен ангажимент от всички страни.

Тя подчерта, че ЕС ще продължи да подкрепя Съвета за регионално сътрудничество, споразумението ЦЕФТА, Транспортната и енергийната общност, за да бъде от полза за целите Западни Балкани и по-широкия регион, чрез засилено регионално сътрудничество.

Превод и редакция: Юлиян Марков