Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция за денонощие, регистрирани в Гърция, вероятно ще надхвърли границата от 10 000 през януари, предупреди водещ здравен докато страната се подготвя за варианта "Омикрон“, пише електронното издание Kathimerini.

Говорейки по телевизия Skai, във връзка с влизането в сила на новите мерки за спиране на разпространението на коронавируса по време на празничния сезон, експертът по инфекциозни болести и правителствен съветник Гикас Майоркинис каза, че ограниченията в страната най-вероятно ще бъдат коригирани през новата година в отговор на развитието на Covid-19.

Той каза, че научният комитет, който съветва правителството за справяне с пандемията, ще се срещне на 27 декември, за да обсъди възможни нови мерки.

Ранните доказателства сочат, че вариантът "Омикрон“ е по-лек от "Делта“. Въпреки това, неговата по-голяма заразност все пак предвещава огромно натоварване на системите на здравеопазване. Обществената здравна служба в Гърция, където една четвърт от възрастното население остава неваксинирано, вече е под натиск и интензивните отделения са заети до 90%.

Здравните власти обявиха във вторник 33 потвърдени случая на вариант Omicron в страната, като 18 случая бяха открити на остров Крит. Ръководителят на Националната организация за обществено здраве (EODY) Теоклис Заутис каза, че се изследват още 98 случая.

От петък маските за лице са задължителни в закрити и открити пространства, докато маска тип KN95 или двойна маска се изисква в градския транспорт и в супермаркетите. Всички обществени събития и фестивали по време на празниците са отменени.

В допълнение към задължителния PCR или бързия тест, на пътуващите, посещаващи Гърция, силно се препоръчва да повторят теста на втория и четвъртия ден след пристигането си.

Превод и редакция: Юлиян Марков