Британската компания "Рио Тинто“ ще спре спорния си проект за литиева мина в Западна Сърбия, пише британският вестник The Guardian, цитирайки главния изпълнителен директор на сръбското подразделение на "Рио Тинто“ Весна Проданович.

Рудодобивната компания планираше да разработи мина близо до Лозница в Западна Сърбия в долина на река Ядар за извличане на литий, използван в акумулатори за електрически автомобили, и борати, използвани в слънчеви панели и вятърните турбини.

През последните седмици протестиращи излязоха по улиците и блокираха пътища из цяла Сърбия, настоявайки властите да прекратят проекта, което притесни управляващата коалиция, лоялна на президента Александър Вучич преди изборите през април. Проектът на компанията на стойност 2,4 милиарда долара е част от усилията на сръбското правителство да привлече повече инвестиции и да генерира икономически растеж.

Общинският съвет на Лозница миналата седмица отмени предоставянето на земята за мината. Репортаж на сръбската агенция "Бета“ цитира Весна Проданович, главен изпълнителен директор на местната дъщерна компания на "Рио Тинто“ , която казва, че проектът ще бъде спрян. "Искаме да призовем за обществен диалог, за да запознаем жителите с всички аспекти на нашия проект.

"Изключително трудно е в такава интензивна анти-минна и негативна кампания да се води разумен дебат по която и да е тема.

Проданович каза, че "Рио Тинто“ планира да "преразгледа и евентуално да подобри“ техническите решения, които иска да използва за мината. По-рано тази година компанията заяви, че всяко развитие ще отговаря на всички вътрешни и европейски екологични стандарти. Но опонентите казват, че функционирането на мината би причинило непоправими щети.

Самият Вучич многократно е казвал, че откриването на мината ще зависи от резултата от екологично проучване и референдум за него.

Превод и редакция: Юлиян Марков