Студовете в югоизточната част на Украйна не се превърнаха в пречка въоръжените сили да водят активна бойна подготовка. Според пресцентъра на щаба на Операцията на обединените сили (ООС), в сряда в Донбас за първи път са проведени практически бойни стрелби с преносимата противотанкова ракетна система (ПТРК) Javelin "Джевлин“-Копие-бел.ред.) . Основната особеност на тези стрелкови обучения е, че военнослужещите са упражнявали офанзивни действия. Офанзивната тактика вече беше практикувана от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) само преди седмица при организиране на учебно форсиране на река Северски Донец, пише руският вестник “Независимая газета“.

Според украинските въоръжени сили в учението за форсиране на водната преграда са участвали танков батальон, както и части от 57-а мотопехотна и 79-та десантно-щурмова бригада. В украинските медии това събитие се представя като реакция на евентуална офанзива на руските войски в Донбас, за която САЩ и НАТО говорят повече от месец. По време на обстрела ПТРК "Джевлин“ на разстояние около 1,5 км се практикува и настъпателна тактика. Както се вижда от сюжетите, показани от украинските телевизионни канали, подразделенията, използвали тези американски противотанкови системи, не са използвали окопи, както е в отбрана, а изпълняват практически упражнения по стрелба (UUS) почти в пълен ръст, което е характерно за организиране на настъпателна битка. За същото свидетелства и самата цел – от пресцентъра на ООС съобщиха, че противотанковият комплекс е стрелял по "танк в окоп, намиращ се на разстояние около 1,5 км“.

Унищожаването на танк в окоп се счита за един от трудните елементи при извършване на учебни стрелби с ПТРК. Най-трудната задача се счита за изстрелване с противотанкова ракета по движеща се цел, когато противникът напредва. Но нейните военни не са тренирали такива стрелби.

На кадрите се вижда, че целта, по която е стреляна, е танк, допълнително оборудван с решетъчни метални екрани под формата на пасивна защита на купола. След войната в Карабах такива екрани вече се монтират не само на бронираната техника от арменската армия, но и от въоръжени формирования в Донбас. Екраните водят до преждевременна детонация на кумулятивния заряд на противотанкова ракета или дрон, спасявайки бронираната машина от повреди. Очевидно представители на въоръжените сили на Украйна са оценявали как такава система за защита на окопан в земята танк ще може да го предпази от "Джевлин“-ите. Съдейки по представените видеокадри, екраните са били пробити с ПТРК, въпреки че редица източници твърдят, че не всички американски ракети са поразили целта. Но това е в реда на нещата - в условия, когато не се използва намеса срещу "Джевлин“-ите, точността им е около 70-90%.

"В Киев кроят планове за военен реванш в Донбас и вероятно в Крим. Това се доказва от стъпките, предприети от групата на ООС за отработване на настъпателни действия “, казва военният експерт, полковник от запаса Шамил Гареев. Според експерта, използвайки открити данни, въоръжените сили на Украйна вече разполагат с най-малко 70 пускови установки "Джевлин“ и над 500 ракети за тях. "Тези ракети са достатъчни, за да нанесат значителни щети на потенциален враг и при определени обстоятелства да пробият отбраната на опълчението на Донбас“, казва Гареев. Той припомни: в края на ноември главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни каза, че украинските военни са разработили нова тактика за използване на американските ракети "Джевлин“ и турските дронове "Байрактар“ на полигона Широкий Лан в Николаевска област. "Сега явно е ред на Донбас, където в часа Х е възможна агресията на подразделенията на въоръжените сили на Украйна (ВСУ)“, смята Гареев. Той разглежда докладите за формирането на сили за териториална отбрана в страната, провеждането на учения с резервисти и регистрацията на жени в 35 военни специалности (лекари, психолози, сигналисти, програмисти, професионални шофьори и др.) ".

На този фон действията на Русия, която организира редица военни учения в югоизточно стратегическо направление, изглеждат обясними (според изданието-бел.ред.). Според Министерството на отбраната на Руската федерация повече от 1000 военнослужещи, въпреки студеното време, едновременно провеждат учения с бойна стрелба на седем военни полигона в районите на Воронеж, Белгород, Курск, Брянск и Смоленск. А в Крим и Краснодарския край започнаха маневри с участието на 1200 руски парашутисти. "Ще се практикува бойна стрелба на десантни, артилерийски части и части на войските за радиационна, химическа и биологична защита, както и разминиране на участък от терена и прикриване на войски от средства за въздушно нападение и безпилотни летателни апарати. Военнослужещите ще изпълняват огневи задачи и ще поразяват цели на различни разстояния“, казаха от военното ведомство. Въздушнодесантните части ще отработят десантни операции с хеликоптери, за да блокират превзетата зона и да осигурят бързо настъпление на основните сили на съединението, пише руският вестник.

Превод и редакция: Юлиян Марков