Елементи от личната карта на гръцките граждани ще бъдат включени в безплатното приложение за Covid-сертификатите за мобилни телефони, за да се улесни проверката на самоличността на притежателя на сертификат за ваксинация, каза заместник-министърът на цифровото управление Теодорос Ливаниос, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Приложението Covid Free GR за мобилни телефони и таблети има за цел да улесни гражданите при показването на доказателство за ваксинация, когато влизат в магазин или на закрито място, което не приема неваксинирани посетители.

Говорейки пред парламента в сряда, заместник-министърът каза, че личните данни, които ще се съхраняват в безплатното приложение за Covid, ще бъдат снимката, името и датата на раждане.

"Всички сме забелязали, че когато отидем в магазин, според мерките, които съществуват срещу разпространението на коронавируса, заедно със сертификата, който имаме на мобилния си телефон или на хартиен носител, ни искат документ за самоличност, за да се види дали името съвпада с лицето, което иска да влезе в магазина", каза той пред депутатите.

"След няколко дни“, продължи той, тези подробности ще бъдат включени в приложението, така че хората ще трябва да покажат само един сертификат, за да влязат в защитено закрито пространство.

Превод и редакция: Юлиян Марков